26-åriga Nour från Syrien bor sedan flera år i ett provisoriskt hopsnickrat flyktingläger.
1 av 2
26-åriga Nour från Syrien bor sedan flera år i ett provisoriskt hopsnickrat flyktingläger. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Flyktingläger i Libanon.
2 av 2
Flyktingläger i Libanon. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Minskad hjälp till syriska flyktingar

"En konflikt som aldrig tar slut och där ljuspunkterna varit få"
2:49 min

Viljan att hjälpa syriska flyktingar har minskat dramatiskt. I Syriens grannland Libanon bor omkring en miljon syriska flyktingar och många lever under svåra omständigheter.

Ali Mahmoud Tafesh driver ett provisoriskt byggt flyktingläger där och konstaterar att det märks tydligt att bidragsviljan minskat.

– Det påverkar folket. Familjer bråkar och grälar, människor mår dåligt, är olyckliga och stressade. De kan inte försörja sig själva och får inte heller någon hjälp utifrån.

Ali Mahmoud Tafesh säger att många tröttnat på att hjälpa flyktingarna från Syrien, det har blivit en konflikt som aldrig tar slut och där ljuspunkterna varit få.

Inte heller FN får in tillräckligt med pengar och har tvingats skära kraftigt i sin hjälp till flyktingarna och samma sak säger Dansk Flyktinghjelp, som är en stor biståndsorganisation i området.

 – Det märks på både givarkonferenser och på gatan att bidragsgivandet minskat. Det märks också hos frivilligorganisationer, säger Dima Wehbi som är programchef där.

De minskade inkomsterna innebär konkreta problem, säger hon.

– Det är ett problem hur vi ska prioritera. Med minskade bidrag måste vi prioritera, ska vi ge hjälp till skydd för barn eller ska vi satsa på bostäder till exempel. När bidragen minskar blir människor utan hjälp.

Dima Wahbi säger att Dansk Flyktinghjelp tvingats lägga ner ett psykosocialt projekt för barn och tvingats minska personalen på fältet, det är första gången under sina nio år i hjälpbranschen hon har varit med om att säga upp personal.

Nour är 26 år och bor sedan flera år i ett provisoriskt hopsnickrat flyktingläger.  

Hon säger att det blivit svårare att klara sig sedan FN dragit in kontantbidragen till flyktingfamiljerna.

– Min man är sjuk men även om han jobbar får han inte mer än 13 dollar, ungefär en hundring, för två dagars jobb. 13 dollar är ingenting, det räcker ingenstans, säger Nour.

Hon berättar att de förr fick 260 dollar per familj i månaden, ungefär 2 000 kronor, men nu har de pengarna helt slutat att komma.

Syrienkonflikten är snart inne på sitt åttonde år, över fem miljoner människor har flytt utomlands och för de flesta kommer det att ta lång tid tills de kan återvända.

– Jag hoppas alltid. Jag hoppas att det ska bli bättre och jag hoppas verkligen att vi ska kunna återvända till vårt land.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".