London
London Foto: TT/Nina Eirin Rangøy

Kinas investeringar i Storbritannien ökar snabbt

Låter dem investera i flygplatser och kärnkraftverk
1:47 min

Storbritannien väntas bli ett av de viktigaste målen för kinesiska investeringar utomlands framöver, tror brittiska ekonomer.

Kina och Storbritannien har byggt upp ett starkt samarbete som kommer fortsätta att växa i rask takt. Det säger bland andra Danae Kyriakopoulou som är chefsekonom på tankesmedjan Omfif i London.

– De kinesiska investeringarna i Storbritannien har ökat snabbt och de kommer att fortsätta att öka, säger Danae Kyriakopoulou som är chefsekonom på tankesmedjan Omfif.

Hon pratar mandarin och har tidigare gjort en analys av Kinas investeringar i Storbritannien som pekade på att de kommer skjuta i höjden det närmaste decenniet.

Hon tror att Japan och USA kommer vara de enda länderna som är viktigare för Kina på 2020-talet.

Det finns många skäl till att banden vuxit sig så starka mellan London och Peking de senaste åren. Ett är att den brittiska regeringen till skillnad från andra inte oroar sig för att låta kineserna investera i till exempel brittiska flygplatser, kärnkraftverk och andra projekt, säger Kyriakopoulou.

– Andra länder är mer beskyddande.

Storbritanniens energi- och transportsektorer är eftersatta och behöver investeringar. Problemet är att den brittiska regeringen inte har råd att själv gå in och satsa pengar. Kina å sin sida har oerhört mycket kapital och vill visa upp sig i Storbritannien. Om Kina kan ro i hamn ett projekt på ett bra sätt här blir det ett perfekt skyltfönster mot övriga Europa, säger Danae Kyriakopoulou.

– Om de är framgångsrika i Storbritannien ger det trovärdighet på andra ställen, säger Kyriakopoulou.

Ett tecken på att Kina är i Storbritannien för att stanna är att statliga kinesiska banker öppnat stora filialer i ståtliga bankpalats i centrala London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".