Geely köper Cevians innehav i AB Volvo.
Geely köper Cevians innehav i AB Volvo. Foto: TT

Geely köper Volvoinnehav av Cevian

3:04 min

Kinesiska Geely blir nu storägare även i det andra Volvo. Geely Holding köper hela aktieposten av riskkapitalbolaget Cevian och blir därmed största ägare i lastbilsjätten. Cevian har tjänat närmare 20 miljarder kronor på sitt ägande i Volvo.

– Volvo har varit en fantastiskt bra affär för Cevian och Cevians investerare. Vi tycker att det känns väldigt bra att lämna över det till en såpass bra ägare som Geely är, säger Christer Gardell till Ekot.

Kinesiska Geely äger Volvo Cars sedan 2010. Nu blir bolaget med Li Shufu i spetsen storägare även i Volvokoncernen, där lastbilar står för runt två tredjedelar av omsättningen.

Geely köper nu totalt drygt 167 miljoner Volvoaktier av Cevian, för en hemlig summa pengar. Det kinesiska företaget blir största ägare i Volvo räknat i kapital, näst störst räknat i antal röster.

Frågan är vad Geely vill med sitt nya ägarskap. Ordförande Li Shufu säger i ett pressmeddelande att "Vi kommer att stödja AB Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin".

– Geely kan tillföra mycket i Volvos nästa fas. Bland annat är den kinesiska marknaden väldigt viktig, och Geely har djup kunskap inom relevanta teknikdiscipliner som elektrifiering, autonomous driving och connectivity, säger Christer Gardell.

Cevian har under sin tid som storägare i AB Volvo varit stor pådrivare för att förändra AB Volvos struktur där han velat stycka upp koncernens delar i mindre enheter. 

Enligt Gardell har Cevian tjänat nästan 20 miljarder kronor på det totala innehavet i Volvo.

På Volvos verkstadsklubb kom onsdagens storaffär som en överraskning.

Hur viktigt är det för er från fackligt håll vilka som faktiskt sitter på de stora aktieposterna i Volvo?

– Det är oerhört viktigt, för det är ju ägarna til syvende og sidst som sätter agendan för hur ledningen ska agera i olika frågor, säger Mikael Sällström, klubbordförande på Volvos verkstadsklubb i Göteborg.

– Ägaren för Geely, Li Shufu, har vid ett antal tillfällen uttalat sig om att han vill utveckla fordon och industri, och det låter ju positivt. Sedan gäller det att man är upp till bevis som ägare.

Finns det anledning för tusentals Volvoanställda att antingen jubla eller känna en viss oro över den här affären?

– Varken jubla eller känna oro. Jubla kan man göra när man ser resultat. Känna oro, det är samma sak där. Men åtta år som ägare av Volvo Personvagnar har ju visat att man är villiga att satsa långsiktigt, och man är villig att satsa på produktion även i Europa, säger Mikael Sällström till Ekot.

Göteborgs kommunstyrelseordförande, den tidigare Volvoarbetaren Ann-Sofie Hermansson (s), ser inget skäl till oro över att AB Volvo blir delvis kinesiskt.

– Jag skulle naturligtvis inte vilja att Volvo blir helt och hållet icke-svenskt, det skulle jag inte vilja, säger Hermansson till Ekot.

– Men på det sättet som Geely har hanterat andra samarbeten med Volvo Cars tycker jag ändå att det bådar gott. Jag har svårt att se en bättre ersättare, så att säga, just nu.

Men Kina är en diktatur. Vi kan tänka oss i alla fall att det finns statliga pengar med här, vi vet inte. Finns det anledning att känna oro för att Geely gör alltmer intåg här på Göteborgs mark?

– Inte att Geely utvecklar sitt ägande i AB Volvo. När det gäller diskussioner runt demokrati och diktatur är det frågor som sköts på nationella nivån. Margot Wallström har mycket diskussioner runt mänskliga rättigheter och sådant, så det är en fråga som jag undviker att spekulera i.

– Men so far tycker jag att Geely har varit en långsiktig ägare, och bra för Volvo Cars. Det är det jag kan värdera, och det är det som Volvo också kan värdera, antar jag, avslutar Göteborgs kommunstyrelseordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista