Finlands president Sauli Niinistö
Foto: Kirill Kudryavtsev/TT

Sittande presidenten favorit inför valet i Finland

2:17 min

Om en månad går finländarna till valurnorna för att välja ny president. Den sittande presidenten Sauli Niinistö ser ut att var förhandsfavorit.

– Kampanjerna har nästan varit bedrövliga, vi har inte fått ut någonting av kandidaterna, säger Kirsti Mäkinen som promenerar längs med Alexandersgatan i Helsingfors.

Hon får medhåll av systern Marja-Leena Mäkinen som också hon tycker att kandidaterna verkar ligga lågt och vänta på vad de andra ska säga eller göra.

Den 28 januari är det dags för finländarna att välja ny president. Det talas om att det kan bli ett historiskt val eftersom den sittande presidenten Sauli Niinistö kan bli omvald redan i en första omgången för en period på sex år.

I tidigare val har Niinistö kandiderat för Samlingspartiet, denna gång gör han det för en valmanförening. En valmansförening innebär att kandidaten behöver samla ihop 20 000 så kallade anhängarkort som sedan ska godkännas.

Flera opinionsmätningar ger Niinistö ett klart försprång; ett försprång som de sju andra kandidaterna får jobba hårt för att komma åt med bara en månad kvar. Men visst har det hänt tidigare att mycket plötsligt har börjat hända på slutrakan, då det börjat stå klart vilka två som ser ut att gå vidare till en andra omgång.

Vad beror populariteten då på? Förklaringarna är många men en orsak kan vara att Niinistö har en rätt stabil mandatperiod bakom sig: sex år i ett läge då säkerhetspolitiken förändrats och skärpts på många sätt i Finlands närområden, men finländarnas tilltro till Niinistö hållits rätt stabil.

I valet för sex år sedan var det Niinistö och De grönas Pekka Haavisto som stod mot varann i den andra omgången. Haavisto ställer också upp den här gången upp, likaså många andra välbekanta namn från den finländska politiken: Matti Vanhanen från Centern, socialdemokraternas Tuula Haatainen, Nils Torvalds från Svenska Folkpartiet, Laura Huhtasaari från Sannfinländarna, Merja Kyllönen från Vänsterförbundet och Paavo Väyrynen som ställer upp för en valmansförening.

I Helsingfors hoppas ändå systrarna Mäkinen på att kandidaterna ska tala om sånt som berör vanliga människors vardag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista