Guardia Civil-polis i Katalonien.
Guardia Civil-polis i Katalonien. Foto: Emilio Morenatti

Spanska poliser lämnar Katalonien

1:33 min

De extrainsatta polisstyrkorna i Katalonien kommer att lämna området senast på lördag, enligt den spanska regeringen.

Det var inför valdagen den första oktober i år som tusentals spanska poliser skickades till Katalonien.

Uppdraget var att förhindra den olagliga folkomröstningen och att bevara lugnet i det som i spanska medier kommit att kallas Självständighetsutmaningen.

Inför valdagen beslagtog poliserna valsedlar och plomberade vallokaler. Under valdagen försökte de hindra väljare från att ta sig in i vallokalerna. Kravallutrustade med batonger och gummikulor försökte de hindra människor från att rösta.

Hundratals katalaner skadades och polisbrutaliteten beskrevs som den värsta sedan diktaturen.

Det är oklart hur många spanska poliser som skickats till Katalonien under hösten. Enligt den spanska tidningen El País rör det sig om närmare 10 000, och de tillhör både Guardia Civil och den nationella polisen.

Undan för undan har många av dem skickats tillbaka till de delarna av Spanien. Några tusen av dem har varit kvar för att bevaka förra veckans nyval i Katalonien.

I går kväll meddelade den spanska regeringen att de sista spanska poliserna ska lämna Katalonien senast på lördag.

Under uppdraget har många av dem inhysts på stora kryssningsfartyg som legat förtöjda i Barcelonas hamn, många har klagat på undermålig boendestandard.

Både Guardia Civil och den nationella polisen har lägre löner än den katalanska polisen och andra autonoma poliskårer.

I går meddelade den spanska regeringen också att de under nästa år vill höja deras löner så att de likställs med andra poliskårers och att de ska också få bättre arbetsredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista