Amerikansk ex-president besökte Kuba

USAs tidigare president Jimmy Carter höll under sitt historiska Kuba-besök natten till onsdagen ett unikt tal till det kubanska folket, som direktsändes ocensurerat i radio och TV - och i talet kritiserade Carter både de styrande i Kuba och USA.
Även om den spansktalande Carter bland annat hyllade Kubas välutvecklade sjukvård så tvekade han inte att kritisera bristen på demokrati i värdlandet. Han ställde sig bakom kravet som framfördes av regimkritiker i förra veckan att en folkomröstning ska genomföras om demokratiska reformer, bland annat yttrandefrihet och fria val. ''Destruktiva relationer'' Men samtidigt sade Carter att USA som den supermakt det är bör ta första steget för att förbättra relationerna länderna emellan, som ex-presidenten beskrev som destruktiva. Han uppmanade bland annat den amerikanska kongressen att tillåta fritt resande mellan länderna och ta bort handelsembargot. Irriterar Bush Carters Kuba-besök och hans uttalanden där har redan irriterat Bush-regeringen, som snarare vill skärpa sanktionerna mot ö-nationen, och det är inte första gången Carter varit på kollissionskurs med sittande presidenter. Han gick i ett brev till FN emot den äldre president Bush när det gällde kriget mot Irak, och han åkte till Nordkorea 1994 och förhandlade mot den dåvarande presidenten Bill Clintons vilja. Arbetar för mänskliga rättigheter Men Carter beskrivs ändå ofta, inte bara av politiska supportrar, som den bästa före detta president USA har haft, framför allt för sitt arbete för att förbättra de mänskliga rättigheterna både inom och utom USA - och anhängarna anser att det faktum att han nu fått hålla sitt unika tal i Kuba är ytterligare ett bevis för detta.
Anders Ask, Ekots korrespondent i New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".