Nilens vatten splittrar Egypten och Etiopien

1:50 min

"Krig i Mellanöstern har handlat om olja, men framtidens krig kommer att handla om vatten", brukar det heta när experter talar om möjliga konflikthärdar.

De senaste veckorna har konflikten om Nilens vatten på nytt blossat upp mellan Etiopien och Egypten.

Etiopien bygger sedan flera år en kraftverksdamm som hotar att påverka Egyptens tillgång på vatten. I går åkte Egyptens utrikesminister till Addis Abeba för att försöka blåsa nytt liv i de diskussioner om Nilen som bröt samman i november. Egypten föreslår nu att en tredje part, exempelvis Världsbanken, kallas in för att lösa spänningarna. 

Landet är helt beroende av vattnet från världens längsta flod. Majoriteten av Egyptens 94 miljoner invånare lever på den tunna gröna remsa som på flygfoton skär genom sanden. Och Egypten har flera gånger hävdat sin historiska rätt till Nilens vatten.

Etiopien lovar att Egyptens vattentillförsel inte kommer att påverkas. Men Egypten anser sig inte kunna lita på fromma förhoppningar. Och medan Etiopien säger att dammen är en fråga om liv och död för Etiopiens elförsörjning, svarar Egypten att vatten är en fråga om liv och död för Egyptens invånare.

86 procent av Egyptens vatten har sitt ursprung i Etiopien och tillförseln av 55 miljarder kubikmeter vatten om året till Egypten är reglerat i ett gammalt kolonialt avtal från 1929 och en överenskommelse mellan Egypten och Sudan från 1959.

Att frågan om Nilen är ytterst känslig blev än tydligare när den egyptiska popstjärnan Sherine nyligen ställdes inför rätta för att ha förolämpat Nilen. Under en konsert skojade hon om att man blir sjuk om man dricker av Nilens vatten. Egyptens musikerförbund anklagade henne för "oberättigat hånande av vårt kära Egypten".