Tysk flagga och bilproduktion
Foto: Michael Probst/TT, Kai-Uwe Knoth/TT

Tyska krav på enklare arbetskraftsinvandring

Chefen för tyska arbetsförmedlingen en av flera som står bakom
1:54 min

Det tyska näringslivet går med full fart in i det nya året. Det enda som grusar förväntningarna är den växande bristen på arbetskraft.

Från allt fler håll hörs krav på att underlätta arbetskraftsinvandring och att göra det lättare för flyktingar att komma in på arbetsmarknaden.

Chefen för den tyska arbetsförmedlingen, Detlef Scheele, är den senaste i raden av företrädare för näringsliv och arbetsmarknadsfrågor som tycker att det måste bli enklare för personer med efterfrågade yrkeskvalifikationer att flytta till Tyskland.

Trenden med sjunkande arbetslöshet väntas hålla i sig och Arbetsförmedlingens forskningsinstitut räknar med att det behövs omkring 300 000 invandrare per år de kommande åren.

Varken EU-migranter eller flyktingar räcker för att täcka behoven. Men där finns ändå en hel del att göra, hävdar chefen för Arbetsförmedlingen, bland annat genom mer yrkesinriktade språkkurser. Dessutom bör arbetsmarknaden öppnas upp för flyktingar med tillfälliga uppehållstillstånd, vars rätt att arbeta i dag är begränsad.

För personer som lär sig språket och har erbjudande om jobb bör det bli enklare att förvandla tidsbegränsade till varaktiga uppehållstillstånd. Det skulle också minska risken för arbetsgivare att erbjuda praktik och jobb till dessa personer.

I den årliga sammanställningen av arbetsmarknadsorganisationernas framtidsutsikter, som näringslivsinstitutet IW i Köln publicerar så här års, råder ännu större optimism än för ett år sedan.

Konjunkturuppsving i den globala ekonomin som gynnar den tyska exportindustrin, ökad konsumtion på hemmaplan och positiva investeringsprognoser för 2018 dominerar över orosmolnen i form av protektionistiska tendenser i USA och följderna av Brexit.

Däremot bromsas förväntningarna inom vissa branscher av att man inte lyckas hitta tillräckligt mycket kvalificerad arbetskraft.

– Vi måste diskutera mycket mer och intensivare om möjligheterna för en reglerad invandring, säger Kölninstitutets chef, Michael Hüther, som också efterlyser enklare regler för arbetskraftsinvandring.

Det väntas också bli ett tema i de kommande samtalen om en eventuell regeringskoalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".