Läkare protesterar mot ny lag i Bolivia
Foto: Juan Karita/TT

Läkarstrejk och våldsamma protester över ny lag i Bolivia

2:11 min

Lagen innebär att läkarna kan ställas inför rätta ifall de ger dålig eller felaktig vård. Strejken har pågått över en månad, men igår spårade protesterna ur på flera håll.

Tårgas och gummikulor strax utanför Bolivias andra största stad Santa Cruz igår. Läkare i vita rockar upprättade vägblockader, och möttes av polis. Liknande scener utspelade sig på flera andra håll i landet.

Läkarna protesterar mot en ny lag som gör dem juridiskt ansvariga vid felaktig eller undermålig vård. Enligt den nya lagen kan de dömas till upp till 6 års fängelse och fråntas sin läkarlicens ifall de skadar patienters liv och hälsa.

Regeringen hävdar att den nya lagen behövs för att stärka patienternas rättigheter. I Bolivia finns ingen särskild lagstiftning för brister inom sjukvården. Men läkarna menar att den stundtals usla vården har sitt ursprung i bristfälliga resurser och dåligt utrustade sjukhus.

De har fått med sig övrig vårdpersonal och apotekare i en strejk som pågått i fem veckor och som drabbat sjukvården hårt. Regeringen har svarat med att kalla in kubanska läkare och med att hota de strejkande läkarna med massavsked.

– Molotovcocktails, glassplitter. Det är sorgligt att läkarna måste tillgripa så mycket våld. De kanske är infiltrerade av högern, eller av Washington, sa Bolivias president Evo Morales vid en presskonferens för några dagar sedan.

Morales anklagar ofta sina motståndare för att gå USA:s ärenden, och kritiker menar att han blivit alltmer autokratisk.

Tidigare i år meddelade Bolivias högsta domstol att presidenten, som redan suttit tre mandatperioder, kan ställa upp igen i valet 2019, trots att det bolivianska folket sagt nej till det i en folkomröstning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista