Länspolismästaren i Stockholm Mats Löfving. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Polischefer: Tydligare åtgärder mot unga kriminella

0:49 min

Den grova brottsligheten har vuxit till oacceptabla nivåer och nu krävs nya åtgärder riktade mot unga kriminella. Det säger Mats Löving, ställföreträdande rikspolischef och chef för NOA.

– Vi ser en utveckling i de utsatta områdena, en utveckling med gängkriminalitet, dödsskjutningar som är helt oacceptabel, säger Mats Löving till P1 Morgon.

I en debattartikel i Dagens Nyheter föreslår Mats Löving tillsammans med rikspolischef Dan Eliasson bland annat skarpare lagstiftning, strängare straff och starkare skydd för poliser för att få bukt med problemen.

Mats Löving menar att diskussionen om den grova brottsligheten länge förts med fokus på siffror och konkreta fakta som tillgång till vapen. Nu vill han lyfta bakomliggande orsaker och förebyggande åtgärder.

– En minst lika viktigt fråga är vad som gör en femton-, sexton- sjuttonårig kille till en mördare, säger Mats Löving till P1 Morgon.

Mats Löving vill se ett tydligare och mer samlat grepp från samhället för att tidigt fånga upp de unga pojkar som riskerar att falla in i grov kriminalitet. Han menar att insatserna ofta kommer för sent och pekar ut skolan, sjukvården och socialtjänsten som särskilt viktiga instanser.

– Polisen har en roll, men när vi kommer så här långt ned i åldrarna då är det många som kan det här mycket bättre än oss, säger Mars Löving till P1 Morgon.

Flera av polischefernas förslag har framförts tidigare, menar  justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det som är på väg fram från vår sida nu det är ju precis det som rikspolischefen skriver om. Bland annat bättre lagstiftning vad gäller kameraövervakning, som gör det lättare att sätta upp kameror på brottsutsatta platser, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att skärpa straffet för mord så att livstidsstraffet blir normalstraffet och vi kommer också med nya påföljder för ungdomar. Så det är mycket som är på väg fram.

Det finns också en hel del förslag om tidiga insatser för yngre ungdomar som är på väg in i kriminalitet, men som ännu inte gjort sig skyldiga till grova brott, säger Morgan Johansson.

– Här har vi ett förslag på väg fram som vi kallar för helgavskiljning, alltså en möjlighet att se till så att de ungdomar som har begått en viss typ av brottslighet helt enkelt inte inte kan gå ut på kvällar och helger och att det då övervakas med fotboja, säger han.

Hittills i år har omkring 40 personer skjutits ihjäl i Sverige. Det är betydligt fler än tidigare år, 2013 sköts 26 personer ihjäl, 2014 var siffran 28.

Samtidigt höjs polisens anslag under 2018 och 2019 med 7,1 miljarder kronor. Mats Löving tror att pengarna kommer att räcka för att finansiera de förslag han lagt fram tillsammans med Dan Eliasson, åtminstone inledningsvis.  

– Vi får väldigt mycket pengar och vi kommer bli betydligt fler polisanställda. I ett treårsperspektiv upplever vi att de här pengarna räcker. I ett längre perspektiv måste vi få be om att få återkomma, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista