Allra
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ansvarsfrihet för styrelsetoppar i Allra kritiseras

Mazars vd: "Det är normalt sett inget publikt"
0:41 min

Det skandaltyngda pensionbolaget Allra har drabbats av ännu en motgång. Bolagets nya revisionsbyrå är kritisk till att flertalet ledamöter i styrelsen har fått ansvarsfrihet.

Bland de ledamöter som omfattas av beslutet som revisionsbyrån Mazars kritiserar finns den förra ordföranden Ebba Lindsö, tidigare vd:n Alexander Ernstberger och den tidigare styrelseledamoten Thomas Bodström.

Mazars tog över som revisionsbyrå för Allra efter Deloitte som lämnade uppdraget och polisanmälde pensionbolaget i våras.

Vi har besvarat ett antal frågor som styrelsen har bett dom besvara. I övrigt kan jag inte lämna några kommentarer, säger Marianne Sandén Ljungberg, vd för revisionsbolaget Mazars till Ekot.

Vd Marianne Sandén Ljungberg är förtegen om den kritiserade ansvarsfriheten, men på revisionsbyråns hemsida har man på uppdrag av Allra besvarat ett antal frågor i ärendet.

– För att klargöra några av de frågor som kanske uppkommer när man läser igenom revisionsberättelsen har Allras styrelse lämnat några frågor som revisiorerna besvarat, säger Marianne Sandén Ljungberg till Ekot.

I den publicerade texten framgår bland annat att Mazars kritiserar Allras bolagsstämma för beslutet att bevilja ansvarsfrihet på grund av de pågående brottsutredningarna mot styrelsen.

Detta då aktieägarna genom ansvarsfriheten avsäger sig möjligheten till skadestånd i fall något skulle komma fram i brottsutredningarna.

Mazars vd Marianne Sandén Ljungberg medger att det är ovanligt att lämna ut kommentarer kring en revisionsberättelse men vill inte närmare kommentera varför man gör det.

– Det är normalt sett inget publikt, men man har beslutat göra det i det här fallet, säger hon till Ekot.

Ekot söker Ebba Lindsö, Alexander Ernstberger och Thomas Bodström för kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".