Barn evakueras från det krigsdrabbade östra Ghouta i Syrien.
Barn evakueras från det krigsdrabbade östra Ghouta i Syrien. Foto: Abdulmonam Eassa/AFP

"Sjuka barn brickor i kriget"

Hör vår korrespondent Cecilia Uddén
2:18 min

I dag fortsätter evakueringen av svårt sjuka patienter, bland dem flera barn, från belägrade östra Ghouta utanför Damaskus.

Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, är orolig för att de allvarligt sjuka barnen enbart släpps som ett slags fångutväxling.

– Sjuka barn ska inte användas som förhandlingsbrickor, sa Jan Egeland till BBC, de har rätt att evakueras till sjukhus och det är vår plikt att se till att de kommer ut.

Uttalandet gjordes efter att det framkommit att den syriska regimen givit klartecken att evakuera 29 patienter, bland dem flera cancersjuka barn, enbart utbyte mot att rebellerna i östra Ghouta släppte 29 regimtrogna fångar. Uppgifterna kommer från Jaish ul Islam, den rebellgrupp som kontrollerar större delen av östra Ghouta.

Jan Egeland har flera gånger tidigare riktat skarp kritik mot den syriska regimen som vägrat släppa in humanitär hjälp tilll det belägrade östra Ghouta där 12% av barnen lider av allvarlig undernäring.

FN överlämnade redan för två månader sedan en lista på 500 patienter i behov av evakuering och akut sjukvård. Det är först nu som den syriska regimen tillåter evakueringen, som alltså enligt uppgift, kommit till stånd som ett slags fångutväxling.

Hittills har 16 allvarligt sjuka fått komma till sjukhus i Damaskus - bland dem barn med cancer, patienter som lider av njurkollaps och hjärtsjukdom. Idag väntas ytterligare 13 patienter få lämna östra Ghouta.

På sociala medier pågår en kampanj för en tre månader gammal bebis, Karim, som förlorade sin mamma och sitt ena öga i en granatattack. Människor poserar framför kameran och håller handen för ena ögat i solidaritet med spädbarnet och i Ghouta berättar Karims pappa att Karim behöver vård för att inte bli helt blind.

Men evakueringen går inte snabbt nog. Patienter dör innan de kommer ut. När hjälparbetare i går sökte upp föräldrarna till en liten flicka för att förmedla de goda nyheterna att deras dotter som fötts med hjärtfel, fanns med bland de 29 patienterna skulle få komma till sjukhus, blev svaret: Vår dotter dog redan för flera dagar sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".