Nederländsk polis
Nederländsk polis. Arkivbild. Foto: Peter Dejong/TT

Svensk terrormisstänkt begärs häktad i Rotterdam

1:03 min

Den svenske man som greps i Rotterdam på julafton, misstänkt för terrorkopplingar, har begärts häktad.

Den 29-åriga svenske medborgaren greps i en bil tillsammans med tre andra män, strax efter att han landat i Rotterdam på julafton.

Nu har en häktningsdomstol beslutat att svensken och ytterligare en av männen, en 21-åring hemmahörande i Nederländerna, ska hållas i förvar i minst två veckor till.

En talesperson för åklagarmyndigheten säger i en kommentar till TT att man har mer uppgifter att undersöka under tiden de båda männen hålls.

De två andra männen, också de hemmahörande i Nederländerna, släpps på fri fot, men misstankarna kvarstår även mot dem.

Lite är känt om anklagelserna mot svensken, men det ska finnas misstankar om kopplingar till islamistisk terrorism.

De nederländska myndigheterna sade i tisdags att det inte fanns konkreta uppgifter om en nära förestående attack, men att en indikation kan vara tillräckligt för att ingripa i såna här fall. Gripandet ska ha skett efter tips från en utländsk polismyndighet.

Johanna Blomqvist på svenska säkerhetspolisen säger att man inte vill kommentera fallet, inte heller kan man säga om tipset som ledde till gripandet kom från Sverige.

– Vi kan inte kommentera den typen av enskilda uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista