Alexandre Alphilippe som undersöker spridningen av falska nyheter. Foto:
Alexandre Alphilippe som undersöker spridningen av falska nyheter. Foto: Foto: European Emergency Number Association

Myndigheter förbereder sig för falska nyheter

2:34 min

Inför valet i Sverige nästa år förbereder sig svenska myndigheter på försök från utlandet, som från ryskt håll, att påverka väljare.

Påverkan utifrån har konstaterats i flera val på senare tid: Katalonien, Storbritannien och Frankrike är några exempel.

Utländska experter på besök i Sverige  berömmer de svenska förberedelserna. En av dem är Alexandre Alaphilippe från Frankrike.

Alexandre Alaphilippe reser runt till olika länder och pratar om desinformation i bland annat sociala medier. Han säger att han tycker att de nordiska länderna är mycket mer medvetna och förberedda på desinformation än andra länder i Europa.

– Eftersom ni har Ryssland som granne med mycket aktivitet genom historien, poängterar Alaphilippe.

Svenska myndigheter gör nu studiebesök i olika länder inför valet här nästa år och studerar bland annat försöken utifrån att påverka presidentvalen i USA och Frankrike, Brexit i Storbritannien och krisen i Katalonien. Också EU och Nato ser allvarligt på hur desinformationen exploderat.

Svenska myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utbildar bland annat valmyndigheter och redaktioner.

Daniel Fried är en av de som arbetat längst som diplomat för amerikanska regeringar, i cirka 40 år. Nu tillhör han tankesmedjan Atlantic Council i Washington. Falsk information från ryskt håll kommer in från flera sidorna i en konflikt.

– Den falska informationen vänder sig till vita nationalister och till minoritetsgrupper. Den kommer i förklädnad av av att tillhöra både anti-muslimer och muslimer. Det finns ingen ideologi bakom, målet är att förstöra och skapa splittring - en sorts anarki i våra samhällen, säger Daniel Fried.

Också terroriströrelsen IS kan vara avsändare.

– Det som krävs är att både myndigheter och civilsamhället tar ansvar. Nu arbetar vi med Sverige och med transatlantiska förbindelser i den här frågan och vi har haft framgångsrika samarbeten mellan Europa och USA i över 70 år, säger Daniel Fried.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista