Patrik Andersson
Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg Foto: Sverigesradio/Jens Möller

Göteborg välkomnar Kina-ägande

2:03 min

Kinesiska Geely blir storägare i lastbilskoncernen Volvo, och i Göteborgsregionen ökar antalet anställda i företag med kinesiska ägare.

Kina toppar listan över antal anställda i utlandsägda företag i Göteborgsregionen, visar rapporten Företagande 2017 från Business Region Göteborg, där Patrik Andersson är vd.

– Det stora som har hänt är 2010 när Geely köper Volvo Cars, och några år innan till exempel att Huawei etablerade sig med egen verksamhet i Göteborg.

– Vi såg i år att ett bolag inom life science, Fosun Pharma, gick in i ett förvärv i Mölnlycke. Så det finns ett antal. Inte jättemånga, men de har ju stor betydelse i form av antalet anställda, till exempel, säger Patrik Andersson till Ekot.

Långt över 14 000 personer i Göteborgsregionen jobbar i företag som är majoritetsägda från Kina. På ett år har den siffran ökat med 2,3 procent, enligt Business Region Göteborg. Nu köper alltså Volvo Cars ägare Geely även en stor minoritetspost i lastbilskoncernen Volvo.

Patrik Anderssons organisation jobbar för att få fler investeringar till Göteborgsregionen, och han vill inte stämma in i den kör som allt starkare varnar för investeringar från diktaturens Kina.

– Nej, jag kan med den historien som finns kring de kinesiska investeringarna här inte se den typen av risker. Affärsmässiga risker ja, som det är i all business. Men just specifikt kinesiskt ägande, kopplat till Göteborgsregionen och de bolagen, är inget vi har sett i historien.

Donald Trumps USA försöker begränsa kinesiska investeringar. Liknande tankar finns i Australien och Nya Zeeland, och EU-kommissionen vill öka transparensen när till exempel kinesiska intressen vill köpa in sig i strategiskt viktig industri och infrastruktur.

Patrik Andersson hoppas dock att den typen av politiska strömningar inte ska påverka näringslivet i Sverige.

– Sverige bygger sitt välstånd på en öppen ekonomi. En stor del av det svenska DNA:t, och inte minst det göteborgska, har mycket utländskt ägande i sig, och svenska företag som äger i utlandet.

– Skulle vi gå i en riktning där man börjar bli mer åt det protektionistiska hållet skulle jag säga att det är inte ett önskvärt scenario, säger vd:n för Business Region Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista