starköl i varukorg
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny liberal alkohollag i Finland

1:38 min

En ny, mer liberal alkohollag träder i kraft i Finland på måndag med utökad butiks- och gårdsförsäljning.

Det nya året i Finland innebär att den som är sugen på starkare öl eller cider, eller kanske olika blanddrycker med alkohol i, kan köpa det i till exempel mataffären.

Det här är en avsevärd liberalisering av den finländska alkoholpolitiken och har föregåtts av många, långa debatter.

Vad innebär då lagen konkret? En av de största och kanske mest omdiskuterade förändringarna är att procentgränsen för de alkoholdrycker som säljs i detaljhandeln får höjas från 4,7 till 5,5.

En annan avsevärd förändring är att det tidigare i mataffärerna bara har varit tillåtet att sälja alkoholdrycker som tillverkats genom jäsning, men nu tillåts också så kallade alkoläsker.

Den nya lagen innebär också att restaurangerna får göra reklam på gatan och i tidningar för happy hour.

Lagen tillåter också mindre bryggerier, hantverkarbryggerier, att ansöka om tillstånd för att sälja alkoholdrycker på max tolv procent direkt till kunderna.

Förespråkarna har lyft fram argument som ökad sysselsättning och fördelarna för affärerna, kunderna samt restaurangbranschen.

Motståndarna till den nya alkohollagen har pekat på hälsoriskerna. Enligt till exempel social- och hälsovårdsutskottet i riksdagen, leder en höjd procentgräns av alkohol till ökad tillgång och konsumtion.

Många har pekat på vad en ökad konsumtion kan leda till i förlängningen då det till exempel handlar om alkoholrelaterade skador och ungas alkoholkonsumtion.

Den nya alkohollagen har därför stötts och blötts länge och det var en väldigt jämn omröstning i riksdagen då lagen klubbades igenom och det blev klart att alkoholgränsen höjs i detaljhandeln i Finland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista