Roy Moore ifrågasätter valprocessen
Roy Moore ifrågasätter valprocessen Foto: Brynn Anderson/AP

USA: Demokratvinst i Alabama står fast

Vill se utredning om valfusk
1:17 min

Demokraten Doug Jones blir senator i det republikanska fästet Alabama, trots den kontroversielle politikern Roy Moores försök att stoppa utnämningen.

Delstatstjänstemän säger att de inte hittat några bevis om valfusk och en lokal domare har avslagit Moores begäran om att skjuta upp erkännandet av valresultatet.

I fyllnadsvalet den 12 december vann alltså demokraten Doug Jones, vilket innebär att en demokrat blir senator i den konservativa delstaten för första gången på ett kvartssekel.

I sin tidigare stämningsansökan skrev Moores advokater att det förekommit systematiskt valfusk i Alabamavalet och man bad en domstol att stoppa delstatens officiella godkännande av Jones.

Roy Moore förlorade senatsvalet i Alabama med mer än 20 000 röster. Ända sedan valdagen för över två veckor sedan har Moorekampanjen signalerat sitt missnöje med valprocessen och Moore har aldrig erkänt sig besegrad.

Valet förväntades bli en lätt seger för republikanen Roy Moore ända fram tills det att han anklagades för sexuella närmanden, trakasserier och i vissa fall övergrepp mot flickor och unga kvinnor på 1970-talet. 

Vid tidpunkten för de misstänkta trakasserierna var Roy Moore i 30-årsåldern. En av flickorna var då 14 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".