Brasiliens president Michel Temer
Brasiliens president Michel Temer Foto: Evaristo Sa/AFP

Brasilien: Straffreform möter skarp kritik

1:33 min

I Brasilien får president Michel Temer hård kritik för sitt beslut att underlätta benådningen av dömda brottslingar.

Åklagarmyndigheten försöker nu stoppa presidentdekretet, som de hävdar kommer gynna korruptionsdömda politiker.

– President Temer sänder ett uselt budskap till brasilianarna: att korruption lönar sig, att även om du stjäl pengar som skulle gått till sjukvård och skola så händer ingenting, du kommer undan straff, sa åklagaren Deltan Dellangol i en intervju med brasiliansk TV igår.

Dellagol kritiserade det nya presidentdekretet som gör det enklare att benåda korruptionsdömda politiker.

Tidigare har dömda brottslingar varit tvungna att sitta av minst en fjärdedel av straffet innan de kan benådas, och presidenten har bara kunnat benåda de som dömts till högst 12 års fängelse.

President Temer beslutade under juldagarna att ta bort tidsgränsen, vilket innebär att de politiker som dömts till långa fängelsestraff för korruption under de senaste åren nu kan komma att benådas.

Brasiliens riksåklagare lämnade igår in en formell protest till högsta domstolen för att försöka stoppa president Michel Temers nya dekret. Hon skriver att det leder till straffrihet och ger bilden av att brott lönar sig. Hon skriver också att presidenten sätter sig över domstolarna och bryter mot grundlagen.

President Temer har väldigt lågt stöd bland folket. Han anklagas själv för korruption, men den brasilianska kongressen har hittills blockerat åklagarnas försök att utreda honom. Kongresspolitikerna har också flera gånger försökt rösta igenom olika amnestilagar för att skydda sig själva från åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista