Felipe Estrada och Daniel Eliasson
Felipe Estrada och Daniel Eliasson. Foto: TT

Kriminolog: Polischeferna saknar självkritik

1:46 min

Det saknas självkritik i den debattartikel som rikspolischef Dan Eliasson och hans ställföreträdare, Mats Löfving skrivit på DN debatt i dag. Det anser Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Det finns en punkt där jag skulle vilje se att polisen var mer självkritisk och det är det stora misslyckandet med att klara upp de skjutvapenrelaterade morden, säger han och fortsätter:

– Det är ett misslyckande som jag tror till viss del också förklarar den här ökningen. Vi får en hämndspiral mellan grupper som står utanför samhället och här har polisen inte lyckats tillräckligt väl. Det är helt uppenbart för alla.

I den debattartikel som rikspolisen och hans ställföreträdare skrivit efterlyser de bland annat lagskärpningar, bättre övervakningsmöjligheter och fler poliser.

En annan punkt som Felipe Estrada saknar i debattartikeln är polisens syn på den egna rollen när det gäller att skapa en tillit i utsatta områden så att exempelvis vittnen vågar vända sig till polisen.

– Förtroendet för rättsväsendet och polisen är bristfälligt i de mest utsatta förorterna och jag ser inte särskilt mycket omnämnt i artikeln hur man ska åtgärda det. Och där vet vi, utifrån internationell forskning, att det som behövs är då så kallat dialogbaserat polisarbete. Ett polisarbete som är nära de människor som bor i de här områdena, säger han.

Justitieminister Morgan Johansson (S) håller inte med om kritiken mot polisens sätt att arbeta.

– Då vill jag ju peka på Malmö där polisen kraftsamlade under det här året, vilket då lett till att man lyckats ta sig an en mycket, mycket stor grupp av de aktivt kriminella. Jag tror att det var över 70 häktade. Det har man också sett resultat av, att kriminaliteten mellan de här gängen helt enkelt har dämpats. Det handlar helt enkelt om att se till att det här görs i alla de här områden som vi pratar om. Jag ser andra goda exempel också. Uppsala är ytterligare ett sådant, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista