Poliser vid demonstration och Stefan Hector, polisens kommenderingschef för valåret 2018
Stefan Hector, polisens kommenderingschef för valåret 2018 Foto: Johan Nilsson/TT, Maria Repitsch/SR

Polisen prioriterar valmöten 2018

1:56 min

Under valåret 2018 kommer polisen att ha begränsade resurser att klara de brottsbekämpande uppgifter som man jobbar med i år.Brottsbekämpning i samband med torgmöten och demonstrationer kommer behöva prioriteras.

– Arbetet med valet betraktar vi så centralt att vi kommer att göra en del andra prioriteringar än vad vi gör ett icke-valår. Vi får välja bort somligt för att göra annat. Och i det här fallet är valrörelsen så central att vi kommer att välja bort en del arbete, och arbeta med valrörelsen.

Arbetsuppgifter som brottsbekämpning, ordnings- och säkerhetsfrågor kommer att vara högt prioriterade under valrörelsen, nästa år, säger kommenderingschef Stefan Hector.

Och det är samtidigt som polisens resurser är begränsade. Det betyder att arbetsuppgifter tillfälligt kommer att få läggas åt sidan.

Och Stefan Hector ser framför sig att de lokala polisområdescheferna som kommer att kunna fatta de klokaste besluten om vilka arbetsuppgifter man ska lägga undan till förmån för arbetet med valrörelsen.

– I en stad är det kanske trafik, i en annan stad är det arbete mot inbrott och i en tredje stad är det brottsförebyggande arbete.

Att prioritera inför stora händelser det är något man övar mycket på säger Stefan Hector.

– Får vi en händelse en stor händelse, en kritisk händelse så får vi ta resurser från den vanliga verksamheten. Bygga en organisation, ta hand om krisen, avveckla organisationen och låta resurserna gå tillbaka. Det är så polismyndighetens krishanteringsmodell ser ut.

Och kommenderingschef Stefan Hector står inför utmaningen hur han bäst ska och bör hushålla med personalen under nästa års valrörelse.

– Men i slutet på dagen finns det ett antal poliser och arbetar man på en demonstration med ordning och säkerhet så arbetar man helt uppenbart inte med helt andra saker. Och det är en realistisk syn på värderingar, säger Stefan Hector.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista