Italiens premiärminister Paolo Gentiloni
Italiens premiärminister Paolo Gentiloni Foto: TT/AFP/Andreas Solaro

Italiensk militär i Niger – ska stoppa migranter

1:38 min

Italien ska sätta in en trupp i Niger i Afrika för att stoppa migranter söderifrån i Afrika. Det sa den italienske premiärministern Paolo Gentiloni i dag i sitt tal inför nyåret.

– I Afrika i Niger ska Italien sätta in en trupp för att stoppa migranter på väg mot Europa och samtidigt bekämpa terrorismen i området, var den italienske premiärministern Paolo Gentilonis budskap när han talade idag.

470 soldater ska omplaceras från i första hand Irak och sättas in som ett svar på en begäran från Niger i början av december. Om Italiens parlament säger ja.

Paolo Gentiloni är också tillsammans med bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel pådrivande för att få till en särskild afrikansk styrka i öknen söder om Libyen - kallad G5 Sahel.

Niger är ett transitland för migranter som kommer från både Västafrika och östra Afrika. Staden Agadez mitt i landet är en hubb, som ska ha vuxit till en halvmiljonstad på några år.

Italien ska göra som i Libyen - förstärka de myndigheter i Niger som ansvarar för gränskontrollen och stödja den lokala polisen, förklarade Gentiloni vidare. Han sa att militärinsatsen också ligger i Italiens eget intresse eftersom det handlar om att bekämpa terroristerna i Sahel, vilka riskerar att slå till även norr om Medelhavet.

Italien väntas gå till val under våren, kanske redan i mars, och kraftfulla insatser mot migration och terrorhot kan ses som inspel inför detta parlamentsval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista