Indiska kvinnor
Foto: Leif R Jansson / TT

Indiens justitieminister: Det handlar om kvinnlig rättvisa

2:26 min

Indien är nu ett steg närmare att förbjuda muslimska män att avsluta sina äktenskap genom att tre gånger uttala ordet talaq - skilsmässa. Det indiska parlamentets underhus röstade igår igenom lagförslaget. Om det även går igenom i överhuset så innebär de att en man som skiljer sig på det sättet kan dömas till tre års fängelse.

Justitieminister Ravi Shankar menade att de som var emot lagförslaget har fel när de argumenterade att staten inte skulle lägga sig i religiösa frågor.

– Det här handlar inte om religion , det handlar om kvinnlig rättvisa, jämlikhet och värdighet, sa Ravi Shankar till Tv-kanalen DD News.

Enligt den muslimska traditionen om snabbskilsmässor så har det räckt att mannen uttalat ordet talaq tre gånger, som på arabiska betyder ”du är nu skild”, för att äktenskapet ska vara över. Kvinnan stod därmed på gatan utan några rättigheter.

Lagen dömdes ut av Högsta domstolen redan i augusti, men enligt justitieministern så hörsammades inte utslaget då över 100 män tagit ut skilsmässa efter utslaget. Därför gick regeringen nu snabbt fram med lagförslaget som stipulerar att en sådan skilsmässa blir ogiltig och att den som ändå utsätter sin fru för det riskerar ett  treårigt fängelsestraff. Dessutom måste mannen ge fortsatt ekonomiskt stöd till kvinnan.

Muslimska kvinnor i Indien har länge krävt en förändring och har gett vittnesmål om hur deras män via sociala medier, telefon eller brev uttalat talaq tre gånger och därefter ansett sig befriade från all plikt gentemot sin fru och barn.

Ravi Shankar gav själv ett exempel på hur det kan gå till.

– Jag fick mig tillsänt ett videoklipp när jag var på väg till parlamentet i morse. Där berättade en kvinna om hur hennes man sagt talaq tre gånger för att han tyckte att hon steg upp för sent på mornarna. Så kan vi inte ha det , sa han.

Oppositionella partier i underhuset menade att detta skulle inte staten lägga sig i eftersom de religiösa samfundens självbestämmande i dessa frågor är grundlagsfäst i Indien. Men de som argumenterade emot menade att just de muslimska personliga lagarna inte förändrats med tiden och utvecklingen så som till exempel de hinduiska gjort.

Muslimska länder som till exempel Pakistan, Indonesien, Bangladesh och många andra har redan sedan tidigare förbjudit dessa snabbskilsmässorna men bland Indiens 180 miljoner muslimer har den levt kvar.

Det mesta pekar på att lagen nu även kommer att gå igenom i överhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista