Donald Trump och Kim Jong-Un
Foto: TT.

Beskedet från FN: Nordkoreanska fartyg stoppas

0:58 min

FN:s säkerhetsråd beslutade i natt att förbjuda fyra nordkoreanska fartyg att gå in i hamnar. Syftet är att kontrollera så att de sanktioner som riktas mot Nordkorea följs. Sammanlagt är nu åtta nordkoreanska fartyg stoppade.

De fartyg som nu sattes upp på listan misstänks vara lastade med, eller för att tidigare ha transporterat, varor som omfattas av de internationella sanktionerna.

Ett av de stoppade fartygen har enligt uppgifter från Sydkorea tagit emot oljeprodukter via ett Hongkongregistrerat fartyg. Detta ska ha skett ute på internationellt vatten. Något som ska ha fångats på bild.

– Detta är ett exempel på hur Nordkorea kringgår FN:s sanktioner. De använder sig av olagliga nätverk, säger en talesperson vid FN.

Det var USA som begärde att fartygen skulle stoppas från att kunna gå in i hamnar, samtidigt begärde man att andra fartyg som var registrerade på andra länder också skulle stoppas. Men det gick inte igenom i säkerhetsrådet, Kina röstade bara för ett stopp för de fyra fartygen registrerade i Nordkorea.

Efter det att bilderna på vad som ser ut att visa att olja pumpas över från det ena fartyget till det andra ute på öppet hav så skrev Donald Trump på twitter att han är besviken på Kina.

– Tagen på bar gärning - mycket besviken på att Kina tillåter att olja når Nordkorea, skrev han.

Kina å sin sida förnekar att de ska ha försett Nordkorea med olja och för att ha brutit mot några sanktioner.

Under året har FN:s säkerhetsråd röstat igenom tre olika sanktionspaket mot Nordkorea för att få ett stopp på deras kärnvapenprogram. Den 5 augusti kom sanktioner riktade mot landets stål, kol och fiskeindustri. En dryg månad senare mot textilindustrin och en begränsning av oljeimporten. I förra veckan kom så ytterligare åtgärder mot importen av olja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista