Protester i Grekland mot EU:s migrationspolitik
Protester i Grekland mot EU:s migrationspolitik. Foto: TT

Starkt fokus på migration trots kraftig minskning

2:15 min

Migration är en av de hetaste frågorna i Europa trots att antalet nyanlända nästan halverades 2017 jämfört med 2016. I andra områden är situationen mycket värre.

Den största flyktingkrisen i modern tid sas det i september, när över 600 000 rohingya - muslimer - på bara sex veckor kom över gränsen från Burma till Bangladesh.

Etnisk rensning, folkmord, apartheid - USA, EU, FN och människorättsorganisationer skrädde inte orden när de fördömde den burmesiska militärens fördrivning av de statslösa och utfattiga rohingyerna. Och katastrofen är ännu inte löst.

Många flydde Sydsudan och närmare tre miljoner är efter många års strider på flykt därifrån. Krigets Jemen - uppemot hundratusen har flytt sedan i våras och svält hotar många som är kvar.

Antalet flyktingar och migranter ökar stadigt i världen, men som andel av jordens växande befolkning är de ungefär lika många som tidigare.
En överväldigande majoritet flyr inom sitt hemland eller till grannländer och merparten migranter rör sig mot ett jobb som väntar någonstans. I förhållande till sin egen befolkning ligger Luxembourg med sin finansvärld i topp med flest invandrade personer.

I Västvärlden har politikerna under 2017 lagt stor kraft på att stoppa människor att komma från andra kontinenter. I USA har presidenten Donald Trump infört inreseförbud för sju nationer med en övervägande muslimsk befolkning och Trump har sett till att latinamerikaner, som länge levt i USA utan giltiga papper, deporterats.

Europas stats- och regeringschefer går in i det nya året 2018 lika oense som någonsin tidigare om vilka som ska ta ansvar för de asylsökande som redan befinner sig inom EU och de har tills vidare därför lagt stora resurser på att stärka Europas yttre gräns mot omvärlden och försökt att flytta ut till den Afrika för att få stopp på båttrafiken över Medelhavet.

År 2017 har det kommit betydligt färre till Europa, men de underliggande orsakerna till migrationen finns kvar. Så länge strider och konflikter fortsätter i ursprungsländerna och befolkningsökningen i Afrika är större än jobbtillväxten kvarstår drivkrafterna för migranterna och utmaningarna för EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista