President Jacob Zuma
1 av 2
President Jacob Zuma. Foto: Wikus de Wet/AFP
President Jacob Zuma
2 av 2
President Jacob Zuma. Foto: Dawood Salim

Sydafrika: Krav på skärpta korruptionsregler

1:20 min

Sydafrikas författningsdomstol kräver i en ny dom att parlamentet skärper dagens regelverk så att det blir möjligt att avsätta presidenten.

Domaren Chris Jafna i författningsdomstolen läser ur domen som säger att parlamentet inte lyckats hålla president Jacob Zuma ansvarig. Det handlar om en gammal skandal, om cirka 150 miljoner kronor av statliga medel som använts för att bygga på Jacob Zumas eget bostadskomplex.

Detta har granskats, det har debatterats i parlamentet, presidenten har fått frågor. Men domstolen anser att det enligt konstitutionen inte är tillräckligt och vill att parlamentet ska upparbeta mekanismer, eller regler, som ska göra det möjligt att avsätta presidenten.

Bakom domen står stora delar av den politiska oppositionen i parlamentet, som vänt sig till författningsdomstolen.

Det är oklart exakt vad parlamentet ska göra nu och vad detta kan leda till.

Men det går kan se domen som ett underkännande av parlamentets arbete mot korruption, som är ett stort problem i Sydafrika, och även som ett underkännande av ANCs arbete, det är presidentens eget parti, som har en majoritet i parlamentet.

ANC säger att man nu ska studera domen. Det är allvarligt för partiet, det finns fler korruptionsanklagelser mot president Zuma som nu kan få rättsligt liv, vilket skulle kunna leda till att han tvingas avgå innan nästa presidentval om två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista