Åklagarna yrkar på 1,5 års fängelse för Saabs tidigare ägare

2:01 min

Åklagarna vill att Saab Automobiles tidigare ägare Victor Muller döms till minst 1,5 års fängelse för grovt svindleri. Det sade chefsåklagare Olof Sahlgren under rättegången i hovrätten.

– Åklagaren plockar bara ut det som passar honom. Han ser inte hela bilden, säger Victor Muller till Ekot.

Det är över sex år sedan som biltillverkaren Saab Automobile gick i konkurs och först nu närmar sig det rättsliga efterspelet sitt slut. För i dag avslutades rättegången i hovrätten mot den tidigare ägaren, holländaren, Victor Muller.

Åklagaren vill att Muller döms till minst 1,5 års fängelse för grovt svindleri. Misstankarna handlar om att Muller ska ha gett en för ljus bild av Saabs ekonomi under krisen våren 2011.

Företaget hade redan då stora skulder och Muller ska i bland annat media ha sagt att läget var bättre än vad det egentligen var, menar chefsåklagare Olof Sahlgren.

– Den informationen han lämnade var vilseledande. Man ville helt enkelt att underleverantörerna skulle fortsätta att leverera, säger Sahlgren.

Men i tingsrätten friades Victor Muller och sex andra åtalade från misstankarna om flera olika grova ekobrott. Några brott hade de aldrig begått, enligt tingsrätten.

Bara två punkter överklagades av åklagarna, dels misstankar mot två tidigare revisorer och dels den mot Muller.

Under rättegången i hovrätten har ny bevisning, om bland annat Saabs ekonomiska läge, presenterats och det gör att åklagaren Olof Sahlgren nu tror på en fällande dom.

– Absolut, med ny bevisning, säger han till Ekot.

Men Victor Muller säger att han har gjort allting korrekt och även om rättegången har varit tufft så ångrar han ingenting av det som har skett.

– Ingenting. Nej, ingenting.

Domen kommer den 6:e februari klockan 11.