Partiernas upp- och nedgångar enligt den senaste mätningen

Svensk väljaropinion: Liberalernas lägsta siffra på över ett år

2:59 min

Moderaterna fortsätter att klättra uppåt i opinionen. Samtidigt får Liberalerna 5,1 procent, vilket är den lägsta siffran sedan september 2016.

Det enligt Svensk väljaropinion, som är den sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

– Vi försöker titta framåt, Vi har haft tre år där vi har utvecklat vår politik, där vi utvecklat nya tankar om skolan, om hur alla som kommer till Sverige ska komma i jobb, och hur vi ska bekämpa extremism, och nu ska vi göra vårt allra bästa för att föra ut den politiken,  säger Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.

Man får gå tillbaka till september 2016 i Svensk väljaropinion för att hitta en lägre siffra för Liberalerna som nu får 5,1 procent.

Samtidigt fortsätter det att gå bra för Moderaterna. I juni var partiet nere på 16,1 procent. Under hösten med Ulf Kristersson som ny partiledare har partiet ökat, och den här mätningen får Moderaterna 21,9 procent.

Därmed är partiet tillbaka på nästan precis samma nivå som i januari år, när dåvarande partiledare Anna Kinberg Batra öppnade dörren för samverkan med Sverigedemokraterna i riksdagsarbetet.

Även Centerpartiet – som backar och får 10 procent – är nu tillbaka ungefär där man låg i januari i år. När partiledarstriden är över i Moderaterna så tar nu Moderaterna tillbaka centerväljare.

– Vi hade en tid då det var en diskussion om vilket som kommer att bli alliansens största parti, är det egentligen Annie Lööf som är alliansens statsministerkandidat, men den diskussionen är ju över nu måste man säga, och rangordningen i alliansen är återställd. Det är Kristersson som är alliansens statsministerkandidat, och ingen annan, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Är krisen för Moderaterna över nu?

–  Krisstämningen är borta, men egentligen kanske det är lite för tidigt. Fortfarande har Moderaterna långt ifrån tagit tillbaka alla väljare som man förlorat till Sverigedemokraterna, och de ligger ju inte lika högt som sitt valresultat, och det valresultatet ansågs ju vara ett fiasko, och fick partiledaren Fredrik Reinfeldt att avgå.

Sverigedemokraterna som sjunkit tidigare i år, har på sista tiden gått svagt uppåt, och får i den här mätningen 16,6 procent.

Enligt Ekots Fredrik Furtenbach är det anmärkningsvärt att det vänt upp för Sverigedemokraterna under hösten, med tanke på att alla partier nu stramat åt sin flyktingpolitik.

– Den här frågan, flyktingfrågan och frågan om invandring och integration, den är inte lika glödhet, som till exempel hösten 2015, men den är fortfarande väldigt viktig och tar mycket av debatten, säger han.

Socialdemokraterna stiger något jämfört med månaden innan och ligger nu på 29,2 procent.

Regeringskollegan Miljöpartiet backar från 4,7 till 4,3 procent. Vänsterpartiet minskar också lite grand och får 7,3 procent och Kristdemokraterna som också sjunker har parkerat sig klart under riksdagsspärren med 3.0 procent.

Sammantaget är det mycket jämnt mellan blocken. De rödgröna leder med 40,8 procent mot alliansen som får 40,0 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista