Fredrik Lundberg blir intervjuad av Sören Granath
1 av 2
Fredrik Lundberg och Sören Granath Foto: TT/Sverigesradio/Lars Pehrson/Kristian Åström
Fredrik Lundberg och Volvo lastvagn
2 av 2
Fredrik Lundberg Foto: TT/SvD/Lars Pehrson/Björn Larsson Rosvall

Industrivärden om Volvo AB: Aktierna inte till salu

9:44 min

AB Volvos största ägare, Industrivärden, tänker inte sälja sina aktier i lastbilstillverkaren till den nya storägaren kinesiska Geely Holding.

Industrivärden har heller inget emot att Geely gått in som ny storägare.

Det här säger Fredrik Lundberg, styrelseordförande i Industrivärden.

– Jag ser det som att här har en stor ägare som vi haft ett bra samarbete med bytts ut med en annan, och jag har förhoppningar om att vi ska kunna etablera ett bra samarbete med den nya delägaren.

Geely med huvudägaren Li Shufu är sedan 2010 ägare till personbilstillverkaren Volvo Cars. I onsdags kom den överraskande nyheten att Geely också går in som storägare i lastbilstillverkaren Volvo AB, genom att ta över investeringsfonden Cevian Capitals aktiepost på nära 16 procent av rösterna.

Det här skedde utan att Volvos ledning informerades, varken styrelsen eller bolagets stora aktieägare - däribland Industrivärden som i dag den dominerande aktieägaren med över 22 procent av rösterna i AB Volvo.

Men Industrivärden kommer inte att sälja sina aktier till Geely, säger Fredrik Lundberg.

– Vi tror starkt på Volvo, tycker det är ett intressant företag och ett bra företag att vara aktieägare i och investera i för framtiden, så vi har ett långsiktigt perspektiv på vår investering.

Så er roll påverkas inte direkt av att Geely kommer in i bolaget?

– Nej, det kan jag inte se att den gör, och som jag sade, vår inställning till Volvo har vi inte haft anledning att ändra på i något avseende.

Det finns ju de som spekulerar i att ni också är intresserade av att sälja era aktier till Geely. Hur mycket ligger det i det?

– Det ligger ingenting i det. Det kan jag dementera kraftfullt.

Det finns de som befarar att den här affären på sikt kan betyda att makten över bolaget flyttar till Kina. Så här säger Fredrik Lundberg om det.

– Volvo är ett av våra allra viktigaste företag i Sverige. Att ha en svensk bas och ett svenskt huvudkontor tycker jag är viktigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista