Den tidigare SS-soldaten Oskar Gröning
Foto: Tobias Schwarz

Dom står fast mot Auschwitz "revisor"

1:00 min

Det blir fortsatt fängelse för den 96-årige före detta SS-man som räknade offrens pengar i koncentrationslägret Auschwitz under Andra världskriget.

Oskar Gröning är inte för skröplig för fängelse, slog den tyska författningsdomstolen fast i dag.

I och med beslutet kvarstår den första dom där en person straffas för att enbart ha arbetat vid ett av nazisternas dödsläger – utan att knytas till mord på någon enskild.

När ungerska judar tvingades av tågen i Auschwitz stod den frivillige SS-officeren Oskar Gröning där och vaktade dem, och räknade sedan sedlar ur deras bagage och skickade till Berlin.

Vid rättegången för ett par år sedan närvarade Förintelseöverlevare från en rad länder, och i augusti i år började Gröning avtjäna sitt straff.

Och trots invändningar om Grönings höga ålder anses nu alltså brotten – medhjälp till 300 000 mord bara sommaren 1944, enligt domen – slutgiltigt så allvarliga att den så kallade "bokhållaren på Auschwitz" måste fortsätta avtjäna fyra års fängelse.

Historiker tvistar om hur väl Tyskland lagfört de som på olika sätt medverkade i Nazitysklands systematiska massmord under Andra världskriget. Det var först sedan Gröning själv medverkat i en BBC-dokumentär, för att motbevisa Förintelseförnekare, som han åtalades.

Domen kan sägas ha etablerat en ny praxis där det räcker med att ha tjänstgjort vid ett dödsläger och känna till verksamheten för att vara medskyldig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista