George Weahs supportrar på valmöte. Foto: Vincent Dahlbäck/SR
George Weahs supportrar på valmöte. Foto: Vincent Dahlbäck/SR

För stor folkmassa fick Liberias president att ställa in segertal

Den före detta fotbollsstjärnan George Weah som vann presidentvalet i Liberia, har ännu inte gett något segertal, då alltför många människor samlades för att lyssna.

Han skriver på Twitter att "förändring är på gång".

Valkommissionen bekräftade att Weah vunnit under fredagskvällen samtidigt som hans motståndare, vicepresident Joseph Boakai, erkänt sig besegrad.

"Mina kära liberianer, jag känner djupt känslan av hela nationen. Jag tar in betydelsen och ansvaret inför den enorma uppgift som jag omfamnar i dag. Förändring är på gång", skriver Weah på Twitter.

Segertalet har skjutits på framtiden enligt AFP:s reporter på plats. Folkmassan av energiska anhängare som samlats för att lyssna på den nye ledaren, efter att valresultatet presenterats, blev alltför stor.

Weah, som svärs in den 22 januari, kommer att efterträda Ellen Johnson Sirleaf, Afrikas första kvinnliga statschef, som lett landet i tolv år. Detta blir första gången sedan 1944 som en folkvald president tar över efter en annan folkvald.

Hans motståndare Joseph Boakai säger att han ringt Weah för att gratulera honom och vädja om enighet.

– Min kärlek till landet är långt mer djupgående än min önskan om att bli president, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista