Polischefen: Viktigt att polisen får de utlovade resurserna

2:00 min

Politikerna måste göra mer än att prata när det gäller att få stopp på den ökande våldsspiralen mot polisen, tycker Malmös polismästare efter det senaste attentatet mot en polisbil i Malmö i går kväll. Det handlar framför allt om att kunna stoppa gängkriminaliteten som börjar i tidig ålder.

– Det behövs resurser att kunna arbeta uthålligt och långsiktigt med de här personerna, redan från att de är 12-13 år och kanske till och med tidigare. Så det är väldigt viktigt att det som våra politiker utlovat oss med resurser blir en realitet för oss, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

Vid halv åttatiden i går kväll sprängdes en polisbil som stod parkerad utanför polisstationen i Värnhem i centrala Malmö. En 22-årig man greps kort därefter i närheten och han sitter nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för allvarlig ödeläggelse.

Han ska under eftermiddagen förhöras och polisen anser att bevisläget är starkt – bland annat finns bilder från övervakningskameror som IT-forensiker nu går igenom. En 26-årig man som också greps har släppts.

– Det är en avskyvärd handling mot polisen och mot demokratin i stort. Jag tänker på våra kollegor som jobbar, som får sitt arbetsfordon sprängt i luften. Det är klart att vi inte mår bra av det och att det påverkar oss.

Hur tycker du utvecklingen ser ut?

– Tyvärr har vi sett en negativ trend det senaste året med polisstationen i Helsingborg som blev sprängd och allvarliga hot mot polisen. Det är såklart en allvarlig trend.

Regeringen har utlovat ökade resurser till polisen. Men det kommer att ta tid innan antalet polisen ökar, konstaterar Stefan Sintéus.

– Även om det är fram i tiden, vi snackar kanske om 2024 när det ska bli väldigt många fler poliser, så ser vi positivt på det. Även om det är några år fram i tiden. Men vi måste se till att de resurser vi får – att vi använder dem effektivt och ser till att arbetsuppgifterna för polisen blir dräglig.