Nordkorea mot ny svältkatastrof

FN-organet World Food Program tvingas skära ned den omfattande mathjälpen i Nordkorea. Förråden räcker inte, och en miljon hjälpbehövande människor får nu klara sig på egen hand och det kan bli många fler.
Nordkorea befinner sig i den svacka som uppstår när fjolårets matförråd tar slut och innan årets skördar är bärgade. Den dagliga statliga matransonen är nu 250 gram per person. Det är hälften av de matportioner som normalt distribueras i flyktinglägren, och betydligt under det matintag som anses nödvändigt för att överleva. Räcker bara till de mest behövande I detta läge tvingas FN nu begränsa matbiståndet i Nordkorea. Apellen till medlemstaterna om den fortsatta mathjälpen till behövande nordkoreaner har inte fått tillräckligt gehör. Redan har en dryg miljon av de sex miljonerna nordkoreaner som får matransoner av FN utestängts från fortsatt hjälp. Det gäller gamla och barn i mellanstadieåldern. De kvarvarande förråden reserveras nu för de mest behövande - barn från sex månaders ålder, gravida och ammande mödrar. Om FN inte får in mera pengar till detta bistånd upphör det helt i juli, säger David Morten, som leder FN:s humanitära insatser i Nordkorea. Kroniskt problem Matbristen i Nordkorea är ett kroniskt problem. Även under goda år saknas en och en halv miljon ton livsmedel för att landet ska kunna försörja befolkningen under nuvarande system. Efter 90-talets översvämningar och torka dukade mängder av människor under för svält och sjukdomar. Skaror av barn skadades för livet. Försörjningssituationen har sedan dess sakta blivit bättre, men landet är lika utlämnat nu som då om katastrofen återkommer. Sydkorea, USA och Japan finansierar tre fjärdedelar av FN:s matlevereanser till Nordkorea. Men i år är biståndsviljan mindre, och FN varnar för följderna.
Börje Remdahl, Ekots korrespondent, Pyongyang
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".