Demonstranter.
1 av 3
Demonstration på lördagen i Irans huvudstad Teheran. Foto: AP/TT.
Demonstrant i Teheran.
2 av 3
Demonstrant försöker skydda sig mot tårgas i lördagens demonstration i Teheran. Foto: STR/TT
Demonstranter i Teheran.
3 av 3
Demonstranter i Teheran. Foto: Ebrahim Noroozi/TT

Demonstrationer i Iran för tredje dagen i rad

1:17 min

I Iran stängde staten å lördagskvällen ner mobilnät och internet på vissa håll för att hindra de regimkritiska protester som samlat tusentals människor runt om i landet. Från staden Dorud i västra Iran finns obekräftade uppgifter att två demonstranter skjutits av polis och i videor som cirkulerar på sociala medier ser man personerna ligga blodiga på marken.

Ekots Jesper Lindau har följt utvecklingen. Vad är det som händer?

– Det är en våg av demonstrationer på flera håll i Iran, som började i Irans näst största stad Mashhad. Där kan vi på olika filmklipp se stora grupper människor som tågar på gatorna och protesterar bland annat mot höga priser och hög inflation.

– Sedan finns det nu mer våldsamma filmklipp, som från miljonstaden Kermanshah där man kan se mindre grupper av unga män som utmanar den iranska polisens vattenkanoner.

– Det börjar handla om demonstrationer i många städer, med bilder på folksamlingar som tågar på gator eller samlas på torg. Det pågår i den heliga staden Qom precis söder om huvudstaden Teheran, i Hamedan, i Rasht, i Sari, alla dessa större städer i Iran.

Varför händer det här?

– Det finns en frustration över den ekonomiska utvecklingen, över höga priser på mat, över inflation där lönerna inte hänger med, över utbredd korruption. Det har också hörts krav i demonstrationerna om minskat polisvåld och det har riktat sig mot den iranska regimen med krav om att politiska fångar ska släppas.

– Det ska också ha skanderats mot Irans expansiva utrikespolitik. Och då menas Libanon, i Irak, Irans roll i Syrien och även kriget i Jemen som är den mest brutala scenen för sammandrabbningen mellan på ena sidan Iran, på den andra sidan Saudi-Arabien, Israel och deras allierade USA.
Det finns också de som menar att detta är en del av en iransk intern maktkamp. Att de här demonstrationerna får pågå kan vara ett tecken på att man vill underminera den sittande mer reformistiskt lagda presidenten Rohani.

Nu verkar det som att det som händer har fått en allt större politisk vikt?

– Det har ju börjat utveckla sig till lite av en protestvåg mor den iranska regimen. Men det oerhört svårt att på avstånd avgöra hur stort det är egentligen. Det demonstreras också titt som tätt i Iran mot olika missförhållanden. Trots det så är detta några av de större protesterna sedan de stora dramatiska "gröna" protesterna efter valet 2009 och de som följde 2011. Det finns också uppgifter om att många har gripits på olika håll i landet för att de deltagit i demonstrationerna.

Irans svar på det som händer?

– I dag har det samlats tusentals demonstranter i huvudstaden Teheran som stödjer regimen, men den demonstrationen var redan planerad. Det är 8 år sedan protesterna tog slut 2009 och det vill man att Iran ska minnas.

– Den iranska regeringen har i dag sagt att befolkningen ska undvika, så kallade "olagliga" sammankomster. Irans vice-president och andra har kommenterat demonstrationerna och antytt att det skulle finnas någon yttre kraft bakom det hela, att det är orkestrerat, men vilka som avses är denna yttre kraft är inte helt tydligt formulerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista