Angela Merkel

Nära hälften vill att Merkel avgår i förtid

2:04 min

Enligt färska opinionsundersökningar tycker nära hälften, 47 procent, av de tillfrågade att Angela Merkel inte bör sitta hela mandatperioden ut om hon leder nästa regering. För en månad sedan var det 36 procent som svarade att hon borde avgå i förtid.

En annan undersökning, som listar årets förlorare bland politiker, toppas av socialdemokraternas ledare Martin Schulz och följs direkt av kristdemokraternas ledare i Bayern, Horst Seehofer, och därefter Angela Merkel.

Alltså de tre som ska försöka sy ihop en regeringskoalition efter valet för tre månader sedan. Motvilligast av dem är Martin Schulz, som befarar att SPD kommer att förlora ännu mer stöd på att ingå i ytterligare en stor koalition under Merkels ledning.

Trots den officiella hållningen att inte uttala sig om de kommande samtalen, pytsas nya utspel dagligen ut. Ivrigast är den förre SPD-ledaren Sigmar Gabriel som i intervjuer den senaste tiden bland annat kräver en aktivare Europa-politik, vård- och socialförsäkringsreformer, skattehöjningar och tryggare arbetsförhållanden.

Hans uttalanden får en och annan att undra vem som egentligen leder partiet, och det gör det inte lättare för hans efterträdare Martin Schulz att ena sitt splittrade parti bakom en fortsättning på en stor koalition.

Från kristdemokratiskt håll är det ett utspel från en av partiets vice ordförande, Armin Laschet, om att lätta något på stoppet för flyktingars möjligheter till familjeåterförening, som väcker skarpa reaktioner. Kritik kommer både från partikamrater, som vill permanenta det tillfälliga stoppet, och från socialdemokraternas sida, där utspelet avfärdas som retoriska krusiduller i ett försök att förespegla kompromissvilja i en fråga där socialdemokraterna bestämt vill återgå till grundregeln om rätt till familjeåterförening.

Det är bara en av flera frågor som de kommande regeringssamtalen riskerar att köra fast i, samtal som blir svåra nog av att de tre partiledarnas stöd viker såväl i den allmänna opinionen som i de egna leden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista