Zaida Catalán.
Zaida Catalán. Foto: Bertil Ericson/TT

Man gripen för mordet på Zaida Catalán

1:24 min

Enligt kongolesiska myndigheter är det en byledare, Constantin Tshidime Bulabula, som har gripits och anklagas för att ha beordrat mordet på Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp.

Kongolesiska myndigheter grep den misstänkte byledaren tidigare i dag, tio mil från den stad där han bor, alldeles i närheten av den plats i den konflikthärjade Kasaiprovinsen där den svenska FN-experten Zaida Catalan mördades under ett pågående uppdrag i mars i år.

Enligt samma myndigheter har den gripne varit misstänkt för mordet sedan länge, men lyckats hålla sig undan.

Zaida Catalan dödades tillsammans med sin amerikanske kollega Michael Sharp när de som FN-experter undersökte misstänkta massmord i spåren av den våldsamma konflikt som plågat Kasaii-regionen det senaste året. De försvann efter att ha lämnat staden Kananga och deras kroppar hittades två veckor senare.

Myndigheter i Kongo Kinshasa har tidigare gripit en rad misstänkta gärningsmän, men rättsprocessen mot dem har fått mycket kritik.

Det finns också uppgifter som pekar på att kongolesiska myndigheter i själva verket skulle kunna vara inblandade i mordet.

FN har flera gånger anklagat kongolesiska armén för att ligga bakom mycket av det brutala våld som präglat konflikten i området, och som Catalan och hennes kollega skulle undersöka på plats.

Kongolesiska myndigheter har också tidigare förnekat att de kände till att FN-experterna var i området, men nyligen avslöjade franska radiokanalen RFI och Reuters att minst en av personerna som hjälpte till att arrangera resan i Kasaii i själva verket var agent för Kongos underrättelsetjänst.

Ytterligare en person uppges ha gripits misstänkt för inblandning i fallet.

– Jag kan inte inte bekräfta de senaste uppgifterna som framkommit i de här fallet. Men regeringen och UD är djupt engagerade i den här frågan och arbetet med att bringa klarhet i vad som skett fortsätter naturligtvis, sa Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Ekot tidigare på lördagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista