Fyrverkerirester och fyrverkerier på nyårsafton.
Polisen satsar på särskild beredskap inför nyårsafton. Foto: TT

Polisen stärker upp inför nyårsafton

1:55 min

Inför nyårsafton kommer polisen på flera håll ha en särskild beredskap då fyrverkeriskjutandet väntas intensifieras.

De senaste dagarna har fyrverkerier avlossats mot fotgängare, polis och räddningstjänst på olika ställen i landet. Det senaste exemplet är Helsingborg, där räddningstjänsten natten till i dag utsattes för raketskjutning under en utryckning.

Räddningstjänsten kunde, med hjälp av polisstöd, fullfölja sitt uppdrag berättar Emma Nordvall som är beslutsfattare i beredskap på räddningstjänsten Skåne Nordväst.

– Vi fick ett automatlarm och när vi kom till platsen blev vi beskjutna. Vi backade då enligt våra rutiner och polisen undsatte oss direkt, säger hon.

Inför nyårshelgen har räddningstjänsten i Skåne Nordväst uppdaterat sina rutiner och de har nu tät kontakt med polisen.

– Det är olyckligt att det ska behöva vara så, säger Emma Nordvall.

På olika håll i landet kommer polisen under nyårsafton ha en särskild beredskap inför att fyrverkeriskjutandet väntas intensifieras.

I Malmö ska polisen för första gången använda fjärrstyrda strålkastare i syfte att stärka ordningen på Möllevångstorget, en plats där det i flera års tid varit rejält stökigt på nyårsaftonens kväll.

I Södertälje, där polisen också blivit beskjuten med fyrverkerier den gångna veckan, kommer polisens patruller vara extra synliga.

– Det vi jobbar främst med är synlighet. Vi går in i centrum, konfronterar ungdomar och försöker leta efter eventuella gömställen. Hittar vi något beslagtar vi det och konfiskerar det, säger polisassistent Max Wall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista