En mängd demonstranter protesterade mot att expresidenten Alberto Fujimori benådades av den nuvarande presidenten Pedro Pablo Kuczynski.
En mängd demonstranter protesterade mot att expresidenten Alberto Fujimori benådades av den nuvarande presidenten Pedro Pablo Kuczynski. Foto: Martin Mejia/TT

230 författare fördömer benådandet av expresidenten Alberto Fujimori

1:43 min

I Peru har 230 författare skrivit ett öppet brev till president Pedro Pablo Kuczynski där de fördömer hans beslut att benåda Perus expresident Alberto Fujimori, som dömts för 25 års fängelse för människorättsbrott.

"Fujimori dömdes för människorättsbrott och korruption. Han genomförde en statskupp, och han ödelade våra institutioner. Beslutet att benåda honom går emot all värdighet, det bryter mot allas likhet inför lagen och leder till historielöshet."

Det skriver 230 peruanska författare i ett öppet brev till president Pedro Pablo Kuczynski.

Bland de som skrivit under finns nobelpristagaren Mario Vargas Llosa, och flera andra uppburna författare, som Alonso Cueto och Alfredo Bryce. De skriver att Kuczynskis beslut att frige expresidenten Alberto Fujimori drar "vanära och skam" över Peru.

Alberto Fujimori dömdes 2009 till 25 års fängelse för människorättsbrott. Under 90-talet skickade han dödspatruller för att mörda sina politiska motståndare, han tvångssteriliserade kvinnor på landsbygden och mutade medier och oppositionspolitiker för att de skulle stå på hans sida. Han upplöste också den peruanska kongressen.

President Pedro Pablo Kuczynskis beslut att benåda Fujimori kom bara några dagar efter att han mirakulöst klarat sig från att bli avsatt av Perus kongress. Kuczynski anklagas för korruption, men kunde sitta kvar efter att medlemmar från Fujimoris parti Fuerza Popular lagt ner sina röster. Fuerza Popular leds av Alberto Fujimoris barn, och de tros ha begärt att pappan skulle släppas fri i utbyte mot sina röster.

I brevet skriver de 230 författarna att benådandet av expresidenten är "en skamlig pakt mellan olika politiska krafter, som förenas i sin kamp för att kontrollera rättssystemet och för att vidmakthålla straffrihet och orättvisa i Peru".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista