Afrikas tillväxt lockar Europa

1:22 min

Många afrikanska länders ekonomier växer fort och intresset från omvärlden att investera har ökat.

Afrika har fått en helt ny förhandlingssituation, menar nyhetschefen på Kameruns TV, Ibrahim Chérif och talar om hur Afrika gör rätt i att skapa en konkurrenssituation mellan dem som vill satsa på kontinenten.

– Lite konkurrens mellan Kina och Europa, varför inte, om det kan hjälpa Afrika, säger TV-journalisten Ibrahim Chérif från Kamerun och rycker lite på axlarna.

Kina har länge investerat i utvecklingen av Afrika, byggt vägar och infrastruktur utan att ställa krav på mänskliga rättigheter på de afrikanska regimerna eller lägga sig i styret.

Nackdelen är att Kina tar med sig egen arbetskraft - kineser - som bygger och monterar, fortsätter han.

Europa vände Afrika ryggen en tid, då kom kineserna, men européerna behöver numera den afrikanska kontinenten för sin egen ekonomiska tillväxt och är tillbaka.

Detta skapar en ny, stärkt förhandlingsposition för Afrika är Ibrahim Chérifs bild.

– Vi är inte dumma. Vi är inte naiva och vi kommer inte att göra om misstagen från förr, under kolonialtiden, utan vi vill göra vinst, säger TV-chefen och talar om win-win.

Liksom andra afrikaner pekar han också på att ett viktigt arbete för kontinenten ligger hos Afrikas egna ledare - att minska korruption och stärka ledarskapet.