Tålamodet tryter - regimen i Iran varnar demonstranter

1:51 min

Efter flera dagars protester i Iran har omkring 200 demonstranter gripits i huvudstaden Teheran. Situationen är mycket pressad. Minst två människor har mist livet i oroligheterna.

Irans inrikesminister varnade på söndagsmorgonen att demonstranter som sprider "våld, rädsla och terror" kommer att få betala priset.

Med slagord som "död åt revolutionsgardet" och "död åt diktatorn", är de växande protesterna i Iran den största uppvisningen av motstånd sedan den så kallade gröna protestvågen 2009.

Skillnaden nu är att kraven inte handlar om reform utan regimskifte. I både Khoramabad och den djupt religiösa staden Qom ropade demonstranter: "Vi vill inte ha en islamisk republik".

Det som började som protester mot prisökningar och svåra ekonomiska förhållanden har snabbt vuxit till regimmotstånd över hela landet och på vissa platser, våldsamma konfrontationer mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter.

Två döda har bekräftats, flera har gripits.

I Teheran attackerades ett stadshus, demonstranter välte en polisbil, tände eld på den iranska flaggan och på videoklipp kan man se hur stora porträtt av den andlige ledaren Ayatollah Khamenei slits ner och demonstranter skandera: "Död åt diktatorn!".

Internet stängdes av sent igår kväll men har sedan dess börjat fungera på nytt.

Flera sociala medier, som Facebook, är blockerade i Iran, även om de används flitigt via så kallad proxyservrar.

Men den mest populära och tillåtna kommunikationsappen i Iran, Telegram, stängdes ner igår efter att där förekommit uppmaningar om våld och molotov cocktails.

Samtidigt med protesterna mot regimen igår, hölls stora, redan inplanerade manifestationer för regimen.

Irankännare och bedömare är lika överraskade som Mellanösternexperter var för sju år sedan, när den så kallade arabiska våren inleddes.