Arkivbild. Zaida Catalán som Grön ungdoms språkrör på Miljöpartiets kongress 2003.
Arkivbild. Zaida Catalán som Grön ungdoms språkrör på Miljöpartiets kongress 2003. Foto: Mats Samuelsson/TT

Åklagaren: Namnet är känt för mig

2:56 min

Åklagaren Sara Nilsson som leder den svenska utredningen av mordet känner till den kongolesiska mannen som nyligen gripits misstänkt för mordet på Zaida Catalán, men kan inte ge några ytterligare uppgifter.

Natten till i går greps en kongolesisk man misstänkt för mordet på svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán i en by i närheten av platsen där Catalán mördades. Uppgiften bekräftades av kongolesiska myndigheter under lördagen. Sedan tidigare har minst nio personer gripits misstänkta för inblandning i fallet.

Den svenska utredningen av mordet leds av åklagaren Sara Nilsson vid Internationella åklagarkammaren. Gripandet kan vara positivt anser hon, men det är svårt att värdera eftersom informationsutbytet mellan svenska och kongolesiska myndigheter är obefintligt.

– Jag vet inte vad kongolesiska myndigheter har för bevisning angåendet det här gripandet, därför kan jag inte ha någon uppfattning om det , säger Sara Nilsson.

Åklagaren känner till mannen som gripits, men vill inte utveckla på vilket sätt han kan vara relevant i utredningen.

– Namnet är känt för mig, i övrigt vill jag inte säga något om vad jag känner till eller inte känner till, säger Sara Nilsson.

Den svenska utredningen av mordet på Zaida Catalán går trögt och åklagaren har inte fått något material över huvud taget från kongolesiska myndigheter, vilket är frustrerande enligt åklagaren.

– Det är väldigt olyckligt att den här typen av brott möter sådana problem att utreda, säger Sara Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista