Big Ben i förgrunden och nyårsfyrverkerier i bakgrunden.
Klocktornet renoveras fortfarande men Big Ben kommer att slå in det nya året. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Big Ben slår in det nya året

"Det kanske ger tur"
1:53 min

Klockan som har varit tyst en längre tid eftersom tornet håller på att repareras gör ett undantag under jul och nyår och kommer traditionsenligt att slå när det nya året firas in.

De som befinner sig i närheten av parlamentshuset på nyårsafton kan höra klockorna slå vid tolvslaget. Men en av de många som kommer lyssna på klockringningen i radio eller tv är Londonbon David Buckley.

– Troligen med ett glas champagne och barnen runt omkring. Det är absolut något jag kommer göra.

Han är lite orolig för att den 157 år gamla klockan ska gå sönder men han tycker att det skulle kännas konstigt om den inte slog. 

– Det är toppen, den kanske ger tur, det behöver vi, säger David Buckley.

Big Ben är för många engelsmän en lika viktig tradition som Nyårsklockan på Skansen för svenskar. Det ska vara som det alltid har varit, tycker engelsmännen.

Elizabethtornet som klockan hänger i genomgår en omfattande upprustning som ska pågå ända till 2021. Innan arbetet påbörjades i augusti i år kom det påtryckningar ända från premiärminister Theresa May om att Big Ben borde fortsätta att slå under tiden. Men av hänsyn till de som arbetar med renoveringen har inte det varit möjligt.

Kravet har då i stället varit att klockan ska slå i samband med stora högtider som till exempel jul och nyår. Så har det också blivit i år. Det är därför det kommer låta precis som förra året här vid Westminster i kväll.

Big Ben har slagit sedan den 23:e december kommer fortsätta att slå varje timme fram till lunchtid på nyårsdagen. Sen blir det tyst igen och ingen vet riktigt när den slår nästa gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".