Angela Merkel under sitt tal på nyårsafton.
Angela Merkel under sitt tal på nyårsafton. Foto: Hannibal Hanschke/TT

Angela Merkel: Världen väntar inte på oss

1:42 min

På nyårsaftons kväll håller Tysklands förbundskansler Angela Merkel sitt traditionsenliga nyårstal.

– Bra går det bara om alla får del av framgång och utveckling, säger hon.

När Angela Merkel håller sitt traditionella nyårstal senare i dag är det för ovanlighetens skull en tillförordnad regeringschef utan ordinarie regering som talar. Hon betonar behovet att snart få en stabil regering på plats för att stärka sammanhållningen i landet.

– Världen väntar inte på oss, sa Angela Merkel. Nu måste vi skapa förutsättningarna för ett välmående Tyskland också om 10-15 år.

– Bra går det bara om alla får del av framgång och utveckling, fortsatte kristdemokraternas ledare som tre månader efter valet ännu inte har lyckats bilda en stabil regeringskoalition.

Valet etablerade ett nytt politiskt landskap i Tyskland, där missnöje med såväl Merkels CDU som socialdemokraterna, gav högerpopulisterna, Alternativ för Tyskland, en kraftig skjuts med drygt 12 procent av rösterna. Merkel ägnade en stor del av sitt nyårstal åt oron för att sammanhållningen brister.

– Det var länge sedan meningarna gick så starkt isär. En del talar till och med om en spricka i vårt samhälle. Många upplever ett ekonomiskt framgångsrikt, världsöppet samhälle präglat av engagemang, mångfald och med väl förankrade grundvärden. Samtidigt finns det många människor som inte känner sig delaktiga i detta, som oroar sig för en tillvaro där samhällsservicen urholkas, osäkerheten ökar.

– Båda sidorna är verklighet i vårt land, sa Angela Merkel. Och både framgångarna och oron är mina drivkrafter och därför vill jag i det nya året snabbt få en stabil regering på plats.

I den informella positioneringen som nu pågår i avvaktan på att de formella samtalen inleds om en vecka om en eventuell fortsatt regering med socialdemokraterna, listade hon också upp ett slags valprogram med kristdemokraternas hjärtefrågor, som digitalisering, familjepolitik, utbildning och vård.

Men det handlar inte bara om Tyskland, betonade Merkel.

– Vår framtid är tätt sammanflätad med Europas framtid. Det är mer angeläget än någonsin att de återstående 27 EU-länderna håller ihop och agerar som en gemenskap. Det kommer att vara den avgörande frågan för de kommande åren, sa Tysklands tillförordande förbundskansler, Angela Merkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista