Auktionsfirmor slår prisrekord

1:58 min

Auktionsfirmor har slagit en rad prisrekord. Stockholms auktionsverk har sålt både det dyraste moderna konstverket – för 16 miljoner, och sin dyraste klassiska tavla – för 13 miljoner. Och Bukowskis sålde en flaska rödvin för 121 000 kronor, även det rekord.

Intresset för investeringar i allt från antikviteter till klockor och gitarrer ser ut att vara på topp just nu.

– Sverige har gått bra under ganska lång tid, och det har gjort att hushållen fått mycket mer pengar i plånboken. Och i takt med att börsen också utvecklas positivt ökar intresset även av det skälet: att hitta avkastning på annat håll, säger Arturo Arques sparekonom på Swedbank.

Nej, alla i det här landet har inte pengar över, men fler än på länge känner sig rika just nu. När mat, bostad och vanligt sparande är betalt, då söker sig en del till alternativ, som antikviteter, konst, vin och leksaker. Det finns massor. Arturo Arques har spelat i band och samlar själv på gitarrer.

– Jag har alltid varit musikintresserad och har spelat gitarr sedan jag var liten, och jag har flera av dem på väggen för att jag tycker att de är vackra att titta på.

Ovanliga investeringar är mer osäkra än annat. Då är det bra om köparen är glad åt grejen även om den skulle bli värdelös med tiden.
Vilket förstås ingen hoppas på. En fin gitarr kan kosta över 100 000 kronor. Men det bleknar mot priserna på violiner, som kan kosta hundratusentals kronor eller mycket mer.

– Fioler har statistiskt bevisat från 1850-talet till 1980 haft en stadig uppgång på mellan 3,3 och 4 procent, säger Sebastian Skarp, violoinbyggare i Stockholm.

Bukowskis har sålt föremål som kostar en miljon eller mer 33 gånger i år. Det är exceptionellt. Auktionsbolaget har bland annat sålt ett armbandsur för över två miljoner kronor.

Men ovanliga investeringar kräver ovanligt mycket kunskaper. De är ofta svåra att omsätta i pengar fort. Och de kan kosta i försäkring, värdering, och avgifter när de ska säljas. Och det är lätt att gå på en nit, enligt antikvitetsexperten Pontus Silfverstolpe.

– Man kan gå på nitar av olika slag, som jag gjorde häromdagen. Jag trodde att jag köpte någonting på ett av våra svenska auktionshus, men jag köpte på den finska filialen. Då är det ju en nolla till på priset för då betalar man i euro plötsligt. Men det får vara läropengar, säger Pontus Silfverstolpe.

– Håll hårt i plånboken och tänk efter före, säger Arturo Arques sparekonom på Swedbank.