Mordsiffrorna för 2017 de högsta i Mexikos moderna historia

1:48 min

I Mexiko har 2017 varit ett år präglat av våld. Mordsiffrorna är de högsta i landets moderna historia. Över 23 000 människor har dödats sedan i januari, och många mexikaner frågar sig varför regeringen inte gör mer för att stoppa våldet.

– Regeringen har redan packat väskorna och i praktiken lämnat makten. Men ingen av presidentkandidaterna inför nästa års val verkar heller ha några idéer eller förslag på hur vi ska stoppa våldet, säger Fransisco Rivas, som leder Mexikos nationella medborgarobservatorium med fokus på säkerhetsfrågor.

Rivas intervjuades för några dagar sedan i mexikansk tv, och beklagade att president Enrique Peña Nieto inte verkar bry sig om att stoppa blodbadet på sin befolkning. 

2017 kommer att gå till historien som det våldsammaste året i Mexiko på över 20 år. Från januari till november dödades över 23 000 människor, fler än det våldsamma året 2011 då expresidenten Felipe Calderón förklarade krig mot narkotikakartellerna.

När Enrique Peña Nieto kom till makten lovade han att dämpa våldet, och lyckades i början av sin mandatperiod. Men de senaste två åren har både mordtalen och andra brott, som stöld och kidnappningar, ökat. Enligt Fransisco Rivas är det korruption, svaga institutioner och en inkompetent poliskår som är grunden till problemet.

– Poliserna är dåligt betalda, dåligt utbildade, och de behandlas dåligt av politikerna. Samma sak med åklagarväsendet, säger Fransisco Rivas.

Nästa år är det presidentval i Mexiko, och än så länge har säkerhetsfrågorna inte varit i fokus. Istället präglas valkampanjen av relationen till USA, handelsfrågor och framför allt korruption.