Joseph Kabila, Kongo-Kinshasas president.
Joseph Kabila, Kongo-Kinshasas president. Foto: John Bompengo

Flera döda i samband med protester i Kongo-Kinshasa

1:52 min

Minst två personer har dödats och många har skadats i protester runt om i Kongo-Kinshasa under söndagen. Protesterna, som leds av katolska kyrkan, uppmanar president Joseph Kabila att lämna ifrån sig makten i landet.

Alla folksamlingar hade förbjudits på förhand, och mycket av oroligheterna utbröt när folk samlades för gudstjänst på morgonen innan demonstrationerna.

Polis och militär har blockerat flera kyrkor medan andra kyrkor har attackerats med tårgas. Samtidigt kommer rapporter om att internet och sms-tjänster stängts ner, och journalister på plats har dödshotats.

– Vi har våra krav, och det är att vissa saker måste hända för att det här landet ska hålla samman, säger Léonie Kandolo, talesperson för den grupp kopplad till katolska kyrkan i Kongo Kinshasa som uppmanat till dagens landsomfattande protester.

Kongolesiska myndigheter förnekar övervåld och att de använt skarp ammunition mot demonstranter. Lambert Mendé är talesperson för Kongos regering och säger till franska radion att de bara ingriper mot beväpnade och våldsamma demonstranter.

Protesterna sker på ettårsdagen av det avtal mellan regeringen och oppositionen där president Joseph Kabila lovade att stiga åt sidan under 2017. Men det har inte skett, utan istället sagt att det blir val först i slutet av 2018 nästan två år efter att hans mandat löpt ut.

Många misstänker dessutom att han kommer försöka ändra konstitutionen för att kunna sitta kvar ännu en period. Demonstranterna kräver nu att valen ska hållas, och att Kabila inte ska ställa upp och att landets politiska fångar ska släppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista