Skylt på husfasad med Försäkringskassans logotyp
1 av 2
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Taxi
2 av 2
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Arbetsresor för sjuka minskar

1:42 min

Försäkringskassan byter inte ut sjukpenning mot betalda arbetsresor i tillräckligt hög grad. Trots att det både är billigare för försäkringen och bättre för den sjukskriven.

Det är främst de med höga inkomster som använder sig av möjligheten, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en ny rapport, som Ekot tagit del av.

För sjukskrivna personer som skulle klara av att arbeta, men inte kan ta sig till jobbet på grund av sjukdom eller skada, finns möjlighet att byta sjukpeng mot betalda arbetsresor.

Det sänker kostnaderna i sjukförsäkringen och påskyndar rehabiliteringen, främst för personer med ledsjukdomar eller skador på knä och underben.

Men antalet arbetsresor verkar minska snarare än öka, skriver Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i sin rapport. 2013 var de uppe i nästan 3 400 personer. Men sedan dess har de minskat och är nu nere i knappt 2 400 personer.

Efter att ISF jämfört ärenden där arbetsresor beviljats med sådana där frågan inte tagits upp, vid samma diagnos, drar utredarna slutsatsen att Försäkringskassan borde ha utrett denna möjlighet i ytterligare 16 procent av ärendena, eller totalt 3 700 fall.

ISF konstaterar också att det främst är sjukförsäkrade med högre inkomster som använder sig utnyttjar möjligheten till arbetsresor. Antagligen beror det på att den försäkrade måste ligga ute med pengarna för taxiresorna själv, och sedan begära ersättning från Försäkringskassan i efterskott.

Nu rekommenderar ISF regeringen att bland annat ge Försäkringskassan möjlighet att upphandla taxiresor, så att den försäkrade inte tvingas ligga ute med pengarna. Regeringen uppmanas också att ändra lagen så att det tydligare framgår vad syftet med arbetsresorna är. De försäkrade bör också få bättre information om arbetsresor, skriver ISF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista