Fyrverkerier.
Nederbörd på flera ställen i landet vid tolvslaget. Foto: Henrik Montgomery/TT

Så blir vädret vid midnatt

1:49 min

Många nyårsfirare får räkna med snöfall eller regn vid tolvslaget. I norra Sverige gäller det att klä sig varmt om man ska beskåda fyrverkerierna utomhus.

– Vi har ett nederbördsområde som sprider sig norrut över landet, det ställer till det om man vill se fyrverkerierna, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

I Götaland har nederbörden försvunnit vid midnatt, undantaget är Öland och Gotland. Men enligt Alexandra Ohlsson kommer nederbörden följas av dis och dimma på flera platser. 

– Över Svealand och Norrland blir det fortsatt nederbörd vid midnatt, säger Ohlsson.

Behöver jag pälsa på mig ordentligt för att inte behöva frysa när jag ska se fyrverkerierna vid midnatt? 

– Inte om man vistas i Götaland, där blir det plusgrader. I östra Svealand hamnar temperaturen runt nollan. I övriga landet blir det några minusgrader. Men i norra Lappland, där det kan bli förekomma klara områden, kan temperaturen falla till 20 minusgrader. 

När nyårspartyt är över och sömnen avklarad så kan vi räkna med en mycket mild nyårsdag enligt SMHI. 

– Det blir ostadigt med mycket moln regn och moln i södra Sverige. Temperaturen ligger på plussidan. Men vintervädret kommer hålla i sig i norra Sverige med snöfall och minusgrader på flera håll, säger Alexandra Ohlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista