Etikförslag efter Macchiarini räcker inte för att stoppa fusk

1:44 min

Efter händelserna kring Macchiarinioperationerna vid Karolinska, har många förslag om skärpta etiska regler runt forskning och vård presenterats. Och fortfarande kommer fler anmälningar än tidigare om fusk till Centrala etikprövningsnämnden, säger kanslichef Jörgen Svidén.

– Vi får in ärenden som till exempel det om Macchiarini, men även andra som verkligen är kniviga frågor om oredlighet i forskning. Andra kan handla mer om personalfrågor. Vi får in allt möjligt, säger Jörgen Svidén.

Förslagen som lagts fram om ett skarpare etiskt regelverk i forskningen efter Paolo Macchiarinis operationer är bra, men räcker inte för att stoppa forskningsfusket.

Det menar flera experter som Ekot har talat med. Utredningen om oredlighet i forskning, har till exempel föreslagit högre straffsatser för enskilda forskare - men även för den institution där forskningen bedrivs.

Det bör också bli längre preskriptionstid för brott mot etikprövningslagen, enligt utredningen. Men enligt Jörgen Sviden är det svårt att förebygga forskningsfusk.

– Vad man håller på med nu från regeringens sida är att beivra missbruk och de kan inte göra mycket annat, de försöker sätta åt dem som fuskar. Men att jobba preventivt mot det här, det är ganska svårt.

Kan man förebygga allt forskningsfusk?

– Nej, det kan man inte. Det man gör nu är jättebra för att upptäcka och straffa dem som begår forskningsfusk. Men det kommer inte att få folk att fuska mindre. I den riktningen gör det nog ingen skillnad enligt mig, säger Jörgen Svidén, kanslichef på Centrala etikprövningsnämnden.