Donald Trump och Will Fanning
1 av 2
Will Fanning driver ett litet hotell i West Virgina och han tror inte att det blir någon större skillnad för honom ekonomiskt efter skattereformen som träder ikraft idag. Foto: TT och Kajsa Boglind/SR
Man håller upp dokument.
2 av 2
President Donald Trump håller upp dokument där hand godkänt den nya skattelagstiftningen. Foto: Evan Vucci/TT.

Oklart med vinster för små företag i USA efter ny skattelag

2:12 min

I USA träder den stora skatteförändringen i kraft idag. De flesta analytiker menar att det är företagen som är de stora vinnarna - men för små företag är vinsterna mer oklara.

Will Fanning driver ett litet hotell i West Virginia och han tror inte att den nya skattelagstiftningen kommer göra så stor skillnad.

– Jag tror inte det blir någon större förändring för oss, säger Will Fanning.

Medan de nya skattereglerna sänker bolagsskatten från 35 till 21 procent gäller inte samma sak för den typ av företag som ungefär motsvarar enskilda firmor.

Företag som hotell och restauranger kommer att kunna göra avdrag på upp till 20 procent på halva inkomsten. Men undantagen är många och skatteexperter förutspår att småföretagare ännu mer än tidigare kommer att behöva skatterådgivning för att kunna deklarera enligt de nya reglerna.

En grupp som tros kunna dra stor nytta av förändringen är fastighetsföretagare och vid ett av frukostborden på hotellet sitter Kevin Mixon från delstaten Georgia, som vid sidan av sitt jobb på ett telecombolag äger några hyresfastigheter.

Han ser betydligt ljusare på de nya skattereglerna.

– Jag och min fru tjänar tillsammans 200 000 dollar (motsvarande cirka 1,7 miljoner kronor) om året och hör till dem som kommer få betydligt mer pengar kvar - som privatpersoner. Och precis som Donald Trump är vi fastighetsägare och får därmed sänkt skatt på vår verksamhet där, konstaterar Kevin Mixon.

Han hoppas kunna använda vinsten till att köpa fler fastigheter och därför också anlita mer arbetskraft:

– Vi kommer att behöva hjälp med både trädgårdsarbete och byggjobb säger Kevin Mixon.

Will Fanning och hans fru gör det mesta själva på sitt hotell med hjälp av några deltidsanställda. Och även om skatteförändringen skulle visa sig ge lite mer pengar över, tror han inte att det blir aktuellt med någon nyrekrytering.

– Får vi något över kommer vi att spara det som nödbuffert. Som det är nu går det knappt runt, säger Will Fanning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista