Nya protester i Iran
Foto: STR/TT

Nya protester i Iran – fler dödade

Nya protester har hållits i Iran i natt. Enligt den statliga televisionen ska tio personer ha dödats i oroligheterna under söndagen.

– Jag vet inte än om nattens skjutning kom från de protesterande eller från polisen, säger den Hedayatollah Khademi, lokal politiker i staden Izeh, där två personer uppges ha dödats, till nyhetsbyrån Ilna.

Enligt den statliga televisionen i landet ska tio personer ha dödats i oroligheterna under söndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Efter flera dagars protester har omkring 200 demonstranter gripits i huvudstaden Teheran. Situationen är pressad och president Rohani säger visserligen att det måste finnas "utrymme för kritik", men höjer också ett varnande finger.

– Kritik är något annat än våldsamheter och förstörelse av allmän egendom.

Protesterna började i landets näst största stad Mashhad i torsdags och handlade först om ekonomiska svårigheter och höjda priser i landet, men har därefter övergått till att riktas mot den islamiska regimen i sig.

På lördagen kom beskedet att två personer dödats i staden Droud samband med oroligheterna. De 200 gripna i Teheran uppges ha frihetsberövats redan i lördags enligt de iranska nyhetsbyråerna Isna och Fars.

Videomaterial som lagts ut på sociala medier sägs visa hur tusentals människor marscherar genom städerna Khorramabad, Zanjan och Ahvaz.

Ryktesspridning, reserestriktioner och bristen på medienärvaro har gjort det mycket svårt att få uppgifter bekräftade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista